Eleccions 21-D
Puigdemont reclama a Rajoy moure fitxa i “fer política”
El president de la Generalitat proposa una reunió fora de l’Estat espanyol que permeti “un reconeixement mutu”
JxCat vol governar amb ERC fent acords puntuals amb la CUP i els comuns
De nou a la casella de sortida però visiblement reforçat. El president Carles Puigdemont va tornar ahir al Press Club de Brussel·les, al cor del barri europeu, a la mateixa sala on va fer la seva primera roda de premsa després de marxar de Catalunya amb alguns dels consellers. Amb l’energia de l’aval a l’independentisme el 21-D, l’enfonsada dramàtica del PP i el fiasco de l’euro-ordre d’arrest espanyola contra ell, Puigdemont va prendre la iniciativa i va tornar a allargar la mà per al diàleg. El president i cap de llista de Junts per Catalunya va fer una oferta de reunió “sense condicions” al president espanyol, Mariano Rajoy. A poques passes de la Comissió Europea, i just davant del Consell, el líder del bloc vencedor del 21-D va optar un cop més per oferir el que sempre li ha reclamat la comunitat internacional: diàleg.
En una sala de premsa que es va tornar a fer petita i flanquejat pels dos consellers de JxCat i alguns dels seus diputats electes independents, Puigdemont va demanar “reconeixement mutu” a Mariano Rajoy. “Estic disposat a trobar-me amb el president Rajoy a Brussel·les, o en un altre lloc de la UE que no sigui l’Estat espanyol, per raons òbvies”, va dir. Rajoy, però, no va trigar ni dues hores a rebutjar l’oferta frontalment assegurant que amb qui hauria de parlar és amb Inés Arrimadas, tot i que la líder de Cs no té els números per governar.
I això que la proposta de reunió de Puigdemont ni tan sols anava encaminada a abordar l’agenda republicana, sinó que es plantejava com una “oportunitat” perquè Madrid reconegui l’existència d’uns interlocutors independentistes amb suport majoritari al Parlament. “És una reunió perquè s’exhibeixi una voluntat, per part de l’Estat, de fer política; no hi ha cap condició, hem de poder parlar de tot”, va assegurar Puigdemont. Segons ell, cap dels dos pot demanar a l’altre que “renunciï a les seves idees”.
Però amb la negativa de Rajoy, l’abisme entre el bloc independentista i el govern del PP va tornar a fer-se evident a Brussel·les, on Puigdemont va reiterar que “la recepta” del 155 ha perdut. El president va suavitzar les seves crítiques a la UE pels silencis dels darrers mesos, assumint que, si ho volen, als despatxos del Berlaymont poden donar suport a les estratègies “fracassades” de Rajoy. En tot cas, però, va demanar a la CE de Juncker que, com a mínim, escolti totes les parts. “Ens hem guanyat el dret a ser escoltats”, va dir Puigdemont a una CE que està “tancada per vacances” fins al 3 de gener i que no es pensa pronunciar.
Puigdemont no només es va reivindicar com a interlocutor legítim del govern sinó que va exigir una “rectificació urgent” de l’executiu espanyol i la cerca de solucions fora de la via “penal i de la repressió”. En aquesta línia, va constatar que després d’haver-ho provat tot, a Rajoy només li queda el “diàleg bilateral”. El president també va demanar gestos “de bona voluntat” com ara “repatriar tots els policies” enviats a Catalunya, “retirar els homes de negre que prenen decisions de manera il·legítima en nom d’un govern ocupat” o fer “una crida a la moderació” dels “sectors més radicalitzats”.
Tot i que continuen les incògnites sobre un eventual retorn a Catalunya –que Puigdemont dona per fet si es donen “garanties” que podrà ser investit–, el número 1 de JxCat va defensar el “govern legítim” i va dir que en aquesta legislatura “el bloc d’ERC i JxCat” podrà “governar amb tranquil·litat” i amb la voluntat “d’arribar a acords amb la CUP, però no només amb la CUP”. Puigdemont també va allargar la mà als que “comparteixen que s’ha acabat la unilateralitat del 155”, com els comuns. El president va recordar que la proposta d’un referèndum pactat té una àmplia majoria a la cambra, tot i que també va insistir que “la República ja ha estat proclamada”.
LES FRASES
JxCat inicia la formació de grup des de l’exili
Si la campanya amb presos polítics i candidats a l’exili ja ha estat prou anormal, el període de formació dels grups també es preveu mogut. En uns dies clau en què els partits acostumen a moure fitxa, planejar polítiques, distribuir càrrecs i, sobretot, teixir bé les aliances al Parlament tot organitzant reunions i trobades, JxCat afronta un impediment dècades enrere insalvable. El líder i candidat a la reelecció com a president de la Generalitat no pot trepitjar territori català sense ser detingut. Part dels seus companys de llista ja s’han traslladat a la capital belga per fer-li costat, com Elsa Artadi, Eduard Pujol o els independents Aurora Madaula i Francesc Dalmases. Un altre grup roman a Barcelona i ahir la política catalana va sumar l’enèsim fet històric: la primera reunió d’un grup parlamentari electe per videoconferència. Així ho va fer públic a través de les xarxes socials amb una piulada Jaume Clotet, el director adjunt de la campanya. Les reunions seguiran els propers dies, ja siguin presencialment o per videoconferència, i es preveu que la capital europea es converteixi en un lloc de decisió.