Enllestint la segona onada

De moment, 23 municipis gironins s'han afegit a celebrar la consulta sobre la independència el 28 de febrer que ve

Les comarques més actives en la celebració de consultes aquest 28 de febrer que ve són la Selva, el Baix Empordà i la Garrotxa. A la Selva i el Baix Empordà és on de moment més municipis han decidit dur a terme la consulta, tot i que en aquesta segona comarca podran votar gairebé vint mil persones més.

Al Baix Empordà són sis els municipis en què es farà consulta, però la xifra de potencials votants és bastant més alta que a la Selva, ja que es votarà en ciutats grans com ara Palafrugell (18.449) i Palamós i Sant Joan (14.929). També es votarà a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, a la Bisbal, a Forallac i a Palau-sator. En total, prop de 45.000 baix-empordanesos podran decidir si volen que Catalunya esdevingui un estat independent.

A la Selva també votaran en sis municipis. Es tracta d'Anglès, Breda, Maçanet, Riells i Viabrea, Vidreres i Vilobí. En aquesta comarca podran votar més de 24.000 persones, força menys que al Baix Empordà, ja que els dos municipis més grans d'aquesta onada voregen els 5.500 empadronats.

A la Garrotxa, per la seva banda, es farà consulta en cinc municipis, amb un cens de poc més de set mil persones. Aquests pobles són Sant Joan les Fonts, la Vall d'en Bas, Sant Feliu de Pallerols, la Vall de Bianya i Sales de Llierca. La Garrotxa és una de les comarques de Catalunya on hi va haver més participació el 13 de desembre.

A l'Alt Empordà, en principi, només han decidit fer consulta el 28 de febrer que ve tres municipis: l'Escala, Sant Pere Pescador i Vilabertran. Unes onze mil persones podran exercir el seu dret de vot.

Al Gironès, el Ripollès i a la Cerdanya només se celebrarà la consulta sobre la independència en un poble a cada comarca. A Bescanó, podran votar 3.435 persones. Serà l'únic poble de la comarca del Gironès que ho farà dins el marc d'aquesta segona onada. Al Ripollès, serà Campdevànol la localitat que mantindrà viva la flama de les consultes aquest 28-F, mentre que a la Cerdanya està previst en un principi que el petit poble d'Alp prengui el relleu de Bolvir, l'únic que ho va fer el dia 13 de desembre passat.

Un 28,35%, el 13-D

Un 28,35 per cent dels 130.000 gironins que podien exercir el seu dret a vot el 13 de desembre passat va expressar la seva opinió sobre la independència de Catalunya dins de la Unió Europea. La Garrotxa, amb una participació del 38,4 per cent, va ser la comarca gironina amb una millor resposta per part de la ciutadania, mentre que el Pla de l'Estany, l'única en què podien votar tots els municipis –onze– va assolir una participació del 35 per cent. La resta de les comarques gironines van tenir percentatges de participació per sota del trenta per cent. A l'Alt Empordà va ser on hi va haver una participació més baixa de tota la demarcació, amb només un 14,1%, que a nivell de Catalunya només va ser superada al Tarragonès (13,1%). En totes les comarques, tal com era previsible, va guanyar claríssimament el «sí», però va ser al Pla de l'Estany on aquest percentatge va ser més alt, amb un 96,6% dels vots afirmatius.

25-A: 14 de confirmats

Segurament seran uns quants més perquè encara falta molt temps, però de moment ja hi ha deu municipis gironins que en teoria ja han confirmat que celebraran la consulta el dia 25 d'abril. Aquell dia podran exercir el seu dret a vot desenes de milers de ciutadans, ja que la consulta es farà en moltes de les ciutats més grans de la demarcació. Girona, amb 78.521 censats majors de 16 anys, capitanejarà aquesta tercera onada, que tindrà també la participació de poblacions veïnes, com ara Salt i Sarrià de Ter. L'altre poble del Gironès que celebrarà votacions aquell dia serà Sant Martí de Llémena. I l'altra comarca que viurà intensament el 25-A serà l'Alt Empordà. La seva capital, Figueres, i Castelló d'Empúries, Peralada, Vilanova de la Muga, Agullana, Bàscara, Cadaqués i Fortià votaran abans de tres mesos. Els altres municipis que votaran el 25-D són Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà; Olot, a la Garrotxa, i Caldes, a la Selva.

68 consultes al país

A tot el país es duran a terme, com a mínim, 68 consultes. La demarcació més activa serà Barcelona, amb 26 consultes, seguida de la de Girona, amb 23. A Lleida, de moment n'hi ha previstes deu i a Tarragona, nou. La comarca més activa en aquesta segona onada, però, és Lleida. Al Solsonès es duran a terme fins a set consultes. El poble més gran que celebrarà la consulta, però, és al Baix Penedès. Al Vendrell podran decidir sobre si volen que es creï un estat català un total de 28.709 persones. El segon municipi més gran que votarà serà Molins de Rei (Baix Llobregat), amb 19.792 censats. El tercer és Palafrugell (18.449), i el quart, Vilassar de Mar (15.661). En total, podran votar a tot Catalunya aproximadament unes 280.000 persones. El 13 de desembre uns 200.000 catalans van exercir el dret a vot en les consultes sobre la independència de Catalunya, que es van celebrar simultàniament en 167 municipis catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.