Trump fa que es dispari el pressupost per al Pentàgon
Els fons per a defensa i seguretat creixen i es retalla en diplomàcia i salut
Presenten el pla d’infraestructures
L’obsessió del president dels EUA, Donald Trump, amb l’exèrcit ha tornat a afavorir el Pentàgon a l’hora de repartir els fons federals dels pressupostos per a l’any fiscal 2019. El Departament de Defensa nord-americà serà, un cop més, qui en sortirà més beneficiat. El pressupost per a aquest departament és estratosfèric: 559.000 milions d’euros, 60.000 milions més que els que es van pressupostar per al 2018 i un 13% més dels projectats per al 2017. També hi ha fons per a més agents a les fronteres i una partida per a la construcció d’un sector de mur a la frontera amb Mèxic.
La despesa en l’àmbit militar contrasta amb els fons que es destinen a la diplomàcia. L’acció exterior no és gens prioritària per a Trump, que ho ha demostrat en més d’una ocasió justificant-se amb el seu lema “els EUA primer”. Li tornarà a estrènyer el cinturó i retallarà 9.600 milions d’euros en comparació amb el pressupost per a aquest any. En total, el Departament d’Estat haurà perdut un 26% dels fons respecte a l’últim any pressupostat per l’administració de Barack Obama.
L’altre gran perjudicat és el sistema de seguretat social. La malmesa xarxa de salut pública, per exemple, veu com Trump vol retallar 244.000 milions d’euros dels programes destinats als més pobres i a la tercera edat. Els subsidis per a menjar i altres programes per als que estan al llindar de la pobresa també s’escapçaran.
És probable que les retallades en serveis socials no siguin aprovades per un Congrés que, abans de començar a debatre si acceptar els comptes presentats per la Casa Blanca, ja està espantat. Especialment el bàndol republicà, fiscalment conservador, que veu com la proposta dispararia el dèficit i no estaria a prop de l’equilibri pressupostari promès pel mateix Trump.
A la presentació del pressupost s’hi va afegir l’anunci del pla d’infraestructures, que per fi va veure la llum després de més d’un any d’anuncis sense èxit. Trump vol mobilitzar 1,22 bilions d’euros durant la pròxima dècada, i espera fer-ho amb una inversió mínima del govern federal, unes subvencions mínimes per tal que governs estatals i locals paguin les obres que necessiten. Per a Trump, la despesa en infraestructura podria ser un símbol elemental del seu ideari patriòtic i nacionalista. “Aquesta serà una gran setmana per a les infraestructures. Després d’haver malgastat estúpidament set mil milions de dòlars a l’Orient Mitjà, és hora de començar a invertir al nostre país”, va piular el president.
Oberts a parlar amb Pyongyang
Els Estats Units han dit, a través del seu vicepresident, Mike Pence, que estan preparats per dialogar amb Corea del Nord, cosa que demostra que la feina diplomàtica per destensar la crisi a la península coreana estaria tenint els primers efectes positius. Tot és encara molt incipient i dependrà de com evolucionin les trobades acordades entre Seül i Pyongyang. Si van bé, Washington no tindria cap problema a afegir-s’hi. Això sí, de moment continuarà “la màxima pressió” en forma de sancions.