Política

Netanyahu denuncia des de Munic “concessions” a l’Iran

La Conferència de Seguretat es tanca entre atacs verbals d’Israel a Teheran

El primer ministre israelià considera que la comunitat internacional defuig les responsabilitats que té a l’Orient Mitjà

“És un error intentar calmar Teheran amb un acord en matèria nuclear mentre l’Iran manté el seu propòsit de tenir armes atòmiques”, va manifestar ahir Benjamin Netanyahu, en la jornada de cloenda de la Conferència de Seguretat de Munic. Per al primer ministre israelià, Europa, i principalment Alemanya, no gosen estirar massa la corda amb Teheran per no posar en perill un acord en matèria nuclear que va costar molts anys de gestions diplomàtiques.

“L’Iran és la més gran amenaça per a la pau al món, no només per a Israel”, va insistir Netanyahu, que si més no en aquest punt es manté en la línia dels Estats Units des que va arribar a la seva presidència Donald Trump. “Un cop tingui armament nuclear, res no aturarà Teheran”, assegurava el primer ministre d’Israel, per a qui no hi ha dubte possible, tampoc, pel que fa a l’interès iranià d’estendre la seva influència a Síria.

Hostilitat oberta

“El règim iranià no només no dissimula l’hostilitat oberta contra l’Estat jueu, sinó que ho ha convertit en part de la seva agenda islàmica”, va insistir Netanyahu. En aquest context, va dir, no es pot “somniar” que renunciarà a tenir armament atòmic, per molt que la comunitat internacional així ho vulgui creure.

Netanyahu va ser aquest diumenge l’orador més destacat en la conferència de Munic, des d’on va aprofitar per comparar el pacte sobre el programa nuclear iranià –subscrit amb Teheran per les cinc potències amb dret a vet del Consell de Seguretat de l’ONU, a més d’Alemanya i la Unió Europea– amb el pacte subscrit a la capital bavaresa l’any 1938 pel Tercer Reich d’Adolf Hitler amb Londres, París i Roma, que no va aconseguir aturar el nazisme ni l’esclat de la Segona Guerra Mundial.

És qüestió de temps que l’amenaça iraniana es materialitzi en armament nuclear, va advertir Netanyahu, des d’un país, Alemanya, on es manté la consigna de la màxima prudència envers Israel per “responsabilitat històrica” amb l’Estat jueu. En aquest sentit, el falcó israelià no havia de témer cap rèplica notable del país amfitrió, des de la pantalla difusora que és aquest fòrum de discussió internacional en matèria de política de seguretat. És l’equivalent al que representa Davos, la cimera que es fa en l’àmbit econòmic i financer, però traslladat a la política de defensa.

LA FRASE

No repetim els errors del passat. La dissuasió no funciona amb l’Iran
B
Benjamin Netanyahu
Primer ministre israelià

La veritat històrica de l’Holocaust

La llei aprovada pel Parlament de Varsòvia, que prohibeix parlar d’Auschwitz com a camp de concentració polonès i acusar el país de complicitat amb el nazisme, desperta desconfiança a Israel. “No oblidem, no perdonem i lluitarem per la veritat”, va afirmar Netanyahu. Així va respondre a unes recents declaracions en què el primer ministre polonès afirmava que també hi va haver “criminals jueus” implicats en l’Holocaust. Polònia està disposada a parlar d’aquestes o altres complicitats en l’assassinat de milions de jueus, sempre que no afecti el propi país. En el rerefons hi ha una indignació legítima, ja que es parla d’Auschwitz com a “camp d’extermini polonès”, i estava en territori de la Polònia ocupada pels nazis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.