Amnistia carrega contra la “inhumanitat” de Trump i la UE amb els refugiats
L’ONG acusa els governs dels països més rics de “demonitzar” els immigrants
Aplaudeix el moviment #MeToo i la mobilització dels joves contra les armes
Amnistia Internacional va acusar ahir la Unió Europea (UE) i Donald Trump de “demonitzar” els immigrants i els refugiats en les seves polítiques d’acollida. L’ONG ho va denunciar en el marc de la presentació a la premsa del seu informe anual, que, per primera vegada, es va fer també a Washington.
El document retreu als “dirigents dels països més rics” del planeta la manera com aborden la crisi dels immigrants, “una combinació d’elusió i de pura inhumanitat”. A Europa, la majoria dels governs “han decidit que, pràcticament, tot els està permès per impedir que els refugiats arribin a les costes del continent”.
L’informe recorda també les eleccions de l’any passat a Àustria, França, Alemanya i Holanda, en què “certs candidats van intentar transformar les angoixes socials i econòmiques en ressentiment, sobretot contra els immigrants”.
Salil Shetty, secretari general d’Amnistia, va carregar especialment contra Trump, que, des de la seva elecció el novembre del 2016, ha multiplicat els intents per imposar un decret antiimmigració, suspès per la justícia en diverses ocasions. També va recordar les paraules del president republicà quan va dir que “aprovaria, durant els primers mesos [del seu mandat], la utilització de la tortura”.
A Àsia, l’ONG denuncia la campanya de “neteja ètnica” duta a terme contra els rohingyes –minoria musulmana– de Myanmar, que ha provocat l’èxode de 655.000 persones. Quant a les Filipines, Amnistia tem una persecució per part del president Rodrigo Duterte dels defensors dels drets humans i dels que critiquen les seves polítiques. Des de la seva elecció, prop de 4.000 suposats traficants i consumidors de drogues han estat abatuts per la policia, i els defensors dels drets humans estimen que la xifra real d’assassinats es podria triplicar. Amnistia també s’atura davant del nombre “esgarrifós” de víctimes civils dels conflictes armats i, en aquest sentit, cita “la catàstrofe humanitària en curs al Iemen”, les matances “cegues” a Síria i l’Iraq, i l’exili forçós de les poblacions del Sudan del Sud.
Per contra, l’informe aplaudeix el moviment #MeToo i les marxes organitzades durant el Dia Internacional de la Dona per haver captat l’atenció “sobre l’amplada terrible de les violacions i l’assetjament sexuals”. També es felicita pels exemples de mobilització de “ciutadans normals i corrents”, com ara la recent marxa de supervivents del tiroteig de Florida.
Llibertats a França i ‘Brexit’
RedaccióAmnistia retreu l’explotació de les inquietuds relacionades amb el terrorisme per “qüestionar l’equilibri entre poder de l’Estat i llibertats individuals” i, en aquest aspecte, esmenta França, que va posar fi a l’estat d’urgència arran dels atemptats de París només després d’haver inscrit “disposicions de règim d’excepció en la legislació ordinària”. Pel que fa al Regne Unit, l’ONG tem els efectes del Brexit sobre la protecció dels drets humans, ja que la llei de retirada de la UE aprovada pel Parlament britànic “no incorpora la Carta dels Drets Fonamentals de la UE”.