Més de 45.000 veïns del Camp i l'Ebre podran votar en la consulta popular del 28 de febrer

Tarragona inicia al camí per organitzar el referèndum, mentre que el Vendrell acollirà l'acte central del país d'aquesta tanda

Els nivells d'autoorganització de la societat civil tornaran a quedar palesos a les onze poblacions del Camp i l'Ebre que ja estan encarrilant la recta final per fer sentir la seva veu sobre la independència de Catalunya el 28 de febrer. Alguns dels municipis estan celebrant actes previs per animar la ciutadania a exercir el dret a vot, en una jornada que ha pres de reflex la del 13 de desembre, però en què els organitzadors tenen l'objectiu que sigui més massiva «per definir amb més fermesa la voluntat del poble».

Alforja.

Després de l'aprovació pel ple de l'Ajuntament de la moció de suport a les consultes, la comissió organitzadora Alforja Decideix es va crear el 12 de desembre, amb la voluntat d'implicar els membres dels diferents àmbits locals i la comunitat immigrant. Per seguir els actes, es va elaborar un bloc on apareix un número de compte on es pot fer una aportació. També per recollir fons, el dia 19, l'alcalde d'Arenys de Munt oferirà una conferència; i es vol celebrar un partit de futbol sala que enfrontaria els dos equips del poble.

Barberà de la Conca.

A Barberà de la Conca, la plataforma organitzadora s'ha anat reunint amb tot l'entremat associatiu i s'està preparant una festa popular pel mateix dia 28 per tal d'atreure al màxim l'atenció de la ciutadania. Actualment, al poble hi resideixen 550 persones, de les quals 451 són majors de 16 anys, que és l'edat mínima en què es pot anar a votar en el referèndum.

El Vendrell.

De les 81 localitats que han convocat la consulta per aquesta data, el Vendrell serà la ciutat amb més població del país, amb un cens d'uns 28.700 veïns que estan cridats a les urnes. És per això que la Coordinadora Nacional per la Consulta hi ha decidit celebrar l'acte central. Serà el dia 21, al pavelló del Club d'Esports. El fill il·lustre de la vila, Pau Casals, hi tindrà un gran protagonisme, ja que es reproduirà el discurs en defensa de la llibertat de Catalunya que va pronunciar a la seu de les Nacions Unides el 1971.

L'Aleixar.

«Es tracta d'anar a favor nostre com a poble, més que anar en contra d'altres; i demostrar que som capaços de participar cívicament en un procés democràtic i d'emprar l'eina que ens aferma com a persones: la paraula.» Aquesta és una de les premisses de què parteix la plataforma organitzadora de l'Aleixar, on per ara s'han adherit un centenar de persones, així com diferents entitats.

La Torre de Fontaubella.

El 6 de febrer es va presentar en societat La Torre de Fontaubella Decideix, en un acte que va comptar amb el jurista Jaume Renyer i Albert Pereira, director general d'administració local del Departament de Governació del 2003 al 2006. A més de passar per les urnes, el dia 28 es faran jocs per a petits i grans, hi haurà un tast de vins i, després del recompte de vots, un sopar popular clourà la jornada.

L'Espluga de Francolí.

Un alt nombre d'adhesions a la consulta és la que està aconseguint l'Espluga, ja que s'han sumat a la iniciativa els alcaldes democràtics que han governat a la població, tots els grups polítics municipals, els sindicats i 21 entitats locals. Com a original iniciativa de promoció, la plataforma L'Espluga Decideix ha confeccionat un vídeo d'uns 5 minuts en què es denuncia «la retallada de l'Estatut, l'espoli fiscal i la catalanofòbia».

Llorenç del Penedès.

Com l'Espluga, Llorenç del Penedès ha editat un espot promocional, que es pot veure a Youtube, i en què diferents veïns expressen les seves raons per participar en la iniciativa. La plataforma Llorenç Decideix es va presentar el 31 de gener. Des de llavors, tots aquells qui ho desitgin poden donar suport a la consulta unint-se a un grup al Facebook, on s'informa de les reunions del grup.

Montblanc.

A l'antic hospital de Santa Magdalena, el 29 de gener es va celebrar el segon acte de la campanya, en què van assistir unes 100 persones. L'endemà es va dur a terme una imaginativa acció a la plaça Major, on un bon nombre de veïns van portar clics per construir un gran diorama, en el qual a partir d'aquests ninots es va representar la votació del 28 de febrer. La coordinadora local realitzarà l'acte central coincidint amb la festa major petita.

Riudecanyes.

Al poble sempre hi ha hagut «certa consciència nacional», deia el portaveu de Riudecanyes Decideix, Ernest Seuba, i per això ara es treballa perquè la consulta sigui «seriosa» i «rigorosa». Com que és un municipi «molt participatiu» s'espera una resposta ciutadana molt alta. Tot i que l'acte central serà el dia 19, no es volen fer massa convocatòries perquè hi ha el «perill de cansar la gent».

Vilaplana.

A Vilaplana, un dels actes per promocionar la consulta es va fer ahir el vespre, si bé pel dia 21 també s'ha programat una sessió de cinema amb la pel·lícula Coronel Macià a la sala parroquial. Altres municipis del Baix Camp que ja treballen en l'onada del 25 d'abril són Riudoms, les Borges del Camp i Botarell, a banda de la capital, Reus.

Xerta.

En la primera tongada per escoltar la veu dels catalans, cap població de l'Ebre no va deixar constància de la seva opinió. El 28 de febrer s'estrenarà Xerta, que crearà un precedent i pot servir de mirall a d'altres del sud del país com Ulldecona i Alcanar, que han fixat el referèndum pel 25 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.