Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

Pere Vila trenca el pacte acordat fa un any amb el PSC a Llançà

La militància del PDeCAT avala que Vila no cedeixi l’alcaldia al portaveu del PSC, Francesc Guisset

Demanen al PSC que es quedi al govern sense l’alcaldia

La repressió de l’1 d’octubre i l’aplicació de l’article 155 passen factura a l’Ajuntament de Llançà: Pere Vila, alcalde i president del PDeCAT a les comarques de Girona, havia acordat fa poc més d’un any que el proper 29 de març cediria l’alcaldia al seu soci de govern Francesc Guisset (PSC), però no ho farà. Vila havia avançat fa un mes aquesta possibilitat, deixant la decisió final a mans de la militància del partit. Ahir l’assemblea d’associats i simpatitzants llançanencs del PDeCAT es va pronunciar: un 69% dels assistents van votar a favor de no cedir l’alcaldia al PSC, tot demanant-los de seguir al govern municipal; un 17% van votar l’opció de trencar totalment el pacte, i un 14% van votar a favor de donar l’alcaldia al PSC tal com s’havia acordat. Ahir mateix sortint de la reunió, Vila va comunicar la decisió a Francesc Guisset. “És una decisió que no és gens còmoda, perquè sigui quina sigui la decisió que s’hagi pres, hauríem tingut gent amb opinió contrària”, deia ahir Vila anunciant aquests resultats. L’alcalde afegia que la decisió de no cedir l’alcaldia només es deu al context nacional: “Hi ha bona relació amb els regidors del PSC, han fet bona feina, si passa això ara és només pel context del país”, insistia. A la pregunta de si es considerava satisfet per la decisió dels militants Pere Vila es limitava a dir que es reservava per si mateix el seu “estat d’ànim”.

Un mes enrere, però, Vila ja admetia que el context polític nacional ha produït al voltant de 30 trencaments de pactes a Catalunya. El trencament a Llançà arriba tard però era inevitable, tenint en compte a més que Vila s’hi jugava la credibilitat com a màxim responsable del PDeCAT a la demarcació.

Pel que fa a la governabilitat a l’Ajuntament, Vila llança ara la pilota al terrat del PSC. En espera d’una resposta oficial, però, tot apunta que difícilment el portaveu socialista acceptarà solucions intermèdies.

Ahir, prèviament a la celebració de l’assemblea del PDeCAT, Francesc Guisset ja avisava que no preveia cap més alternativa que no sigui el compliment del pacte establert, defensant que els acords d’àmbit local han de ser “impermeables a les vicissituds” del context nacional. “Els pactes s’han de complir, i si no es compleixen tindrà conseqüències”, advertia Francesc Guisset a l’atenció de Pere Vila abans d’aquesta assemblea.

LA XIFRA

69
per cent
de la militància del PDeCAT de Llançà ha votat que el PSC continuï al govern però sense l’alcaldia.

Segon trencament des de l’inici de mandat

Amb la negativa de Pere Vila a cedir l’alcaldia a Francesc Guisset, aquest és el segon trencament que redistribueix les relacions entre les principals forces polítiques de l’Ajuntament de Llançà, PDeCAT, ERC i PSC. L’endemà de les municipals del 2015 ERC i PSC (amb l’ajuda de l’únic regidor d’APL) van pactar governar junts per deixar a l’oposició Pere Vila, que ocupava l’alcaldia des del 2003. Al desembre del 2016 es trenca aquell govern i es forma un nou pacte entre PDeCAT i PSC que permet a Pere Vila recuperar l’alcaldia i deixa ERC a l’oposició; amb una clàusula segons la qual el PSC ocuparia l’alcaldia des d’aquest final de març fins a final de mandat, clàusula que ara no es farà efectiva. Amb el nou trencament entre els socis de govern (PDeCAT i PSC), ERC pot tornar a recuperar protagonisme, evitant que Vila es quedi en minoria i que l’Ajuntament quedi bloquejat: quan a principi de l’any 2018 va començar a córrer la veu que el pacte PDeCAT-PSC trontollava, el portaveu d’ERC, Guillem Cusí, ja va deixar clar que els republicans estaven disposats a garantir la governabilitat de Pere Vila, amb un suport dia a dia però sense entrar al govern. Cusí ja havia criticat en diverses ocasions l’alcalde Pere Vila perquè seguia governant a Llançà amb el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia