Alarma a l’oest d’Alemanya
Un conductor causa dos morts i una vintena de ferits en envestir una furgoneta contra unes terrasses a Münster
L’home, un alemany amb problemes mentals, se suïcida
amb arma de foc després de l’atropellament
Les autoritats neguen que l’autor dels fets fos un refugiat
La psicosi terrorista es va tornar a disparar, ahir, a Alemanya després que un home matés almenys dues persones i en ferís una vintena més en envestir amb una furgoneta els clients d’unes terrasses a la ciutat de Münster, a l’oest del país, abans de suïcidar-se.
Els fets van tenir lloc cap a les 15.30 h al centre de la localitat, en una jornada assolellada i una hora molt freqüentada, amb les botigues i els bars plens de gent. “L’autor dels fets ha envestit les terrasses de cafès i restaurants en una plaça del centre de la ciutat”, va indicar, en un primer moment, el portaveu de la policia, Andreas Bode, que va fer un balanç inicial de 3 morts i 20 ferits, “de què 6 greus”. El conductor es va llevar la vida disparant-se amb una arma de foc “dins del seu vehicle”, hi va afegir. Un dels locals més afectats per l’atropellament va ser el restaurant Grosser Kiepenkerl, freqüentat pels turistes.
Les autoritats van treballar amb la hipòtesi d’un atac deliberat i n’investigaven els motius tot instant a evitar especulacions. Més tard es van conèixer detalls sobre la identitat del conductor. Segons el diari muniquès Süddeutsche zeitung, es tractaria d’un home nascut el 1969, d’origen alemany i amb problemes psiquiàtrics i conegut per la policia per delictes menors. Segons la televisió ZDF, tenia contactes amb membres de l’extrema dreta. El ministre d’Interior del land de Rin del Nord-Westfàlia, Herbert Reul, va confirmar que l’autor de l’atropellament múltiple és un alemany i va afirmar que, de moment, “res apunta” a un atemptat islamista, i va rebutjar les especulacions que es tractés d’un refugiat.
La notícia va commocionar la cancellera alemanya, Angela Merkel, que, en un comunicat, va prometre “fer tot el que sigui possible per aclarir el que ha passat i atendre les víctimes i el seus familiars”. Merkel també va agrair a les forces policials la seva ràpida intervenció. El president francès, Emmanuel Macron, va expressar el seu condol a Twitter per “l’atac de Münster”, i també ho va fer Carles Puigdemont que, en una piulada en alemany, va manifestar la seva “compassió” i “solidaritat” amb els ciutadans i les autoritats del país.
Un any d’Estocolm
Es dona la circumstància que l’incident d’ahir es va produir un any just després de l’atac amb camió a Estocolm que va causar cinc morts. Les imatges difoses, ahir, per la televisió alemanya mostraven un gran desplegament de cotxes de policia i de bombers estacionats al centre de Münster, ciutat de més de 300.000 habitants situada no gaire lluny de la frontera amb Holanda. En una crida a Twitter, la policia instava la població a no acostar-se al centre, mentre els hospitals demanaven donacions de sang per als ferits. Tot i que les motivacions de l’atac encara no són clares, els fets es van produir, ahir, en un context de tensió a Alemanya pels atemptats de signe islamista que s’hi han perpetrat o planejat el darrer any i mig. Especialment, l’atac amb camió reivindicat per Estat Islàmic, el desembre del 2016, contra un mercat nadalenc de Berlín, que va causar 12 morts. L’autor d’aquella massacre, el tunisià Anis Amri, va ser abatut uns dies després a Milà. Més tard, a finals de juliol de l’any passat, un demandant d’asil a qui s’estava a punt de denegar l’acollida a Alemanya va apunyalar mortalment una persona en un supermercat i en va ferir sis més, una acció atribuïda per la justícia a “l’islamisme radical”. Finalment, a l’octubre, la policia va detenir un sirià de 19 anys sospitós de preparar un “greu atemptat” amb bomba.
D’altra banda, els moviments islamistes potencialment violents han conegut un auge al país els darrers anys. Es calcula en uns 10.000 el nombre d’islamistes radicals a Alemanya, de què se sospita que uns 1.600 podrien passar a l’acció violenta. També el 2016, Estat Islàmic va reivindicar un assassinat a Hamburg, un atac amb bomba a Ansbach (Baviera) i un altre atac amb destral en un tren a Baviera, que va ferir cinc persones.
Moltes d’aquestes accions van ser perpetrades per demandants d’asil i van valer a Merkel acusacions d’haver posat en risc Alemanya en haver obert les fronteres a centenars de milers de refugiats el 2015 i el 2016. Segons els investigadors, però, cap dels autors d’aquells atacs va venir a Europa per ordre d’Estat Islàmic, a diferència dels terroristes de novembre del 2015 a París. Alemanya, d’altra banda, continua sent objectiu del gihadisme per la seva participació en la coalició contra Estat Islàmic a l’Iraq i Síria i en la desplegada a l’Afganistan des del 2001.