Política

JxCat falca una possible investidura de Puigdemont

Sosté que en un termini de deu dies podria estar enllestida la reforma de la llei de la presidència

ERC creu que també s’hauria de reformar el reglament del Parlament

Torrent serà avui i demà a Ginebra

JxCat es reuneix avui a Berlín amb Carles Puigdemont per abordar el pròxim pas a fer respecte a la investidura. El grup parlamentari manté oberta la possibilitat d’intentar investir el president de la Generalitat a distància un cop s’hagi acabat de tramitar la reforma de la llei de la presidència i del govern, que ahir va ser remesa al Consell de Garanties Estatutàries. JxCat calcula que en un termini d’uns deu dies la norma podria estar a punt per sotmetre’s a votació en el ple. Consideren que no es requereix que les comissions legislatives s’hagin constituït per fer-ho, de manera que sostenen que es pot fer encara que no hi hagi hagut una investidura, perquè és el ple el que directament votaria la llei en lectura única. Això, però, ERC ho qüestiona, de la mateixa manera que considera que també s’hauria de reformar el reglament del Parlament. Per JxCat, no caldria.

Els de Puigdemont pretenen mantenir oberta la possibilitat d’intentar investir el president de la Generalitat en un moment en què centra l’atenció internacional. Ara bé, també rebutgen que hi hagi unes noves eleccions, que es convocarien de manera automàtica si el 22 de maig el Parlament no ha investit un president acceptat per l’Estat i que permeti l’aixecament de la intervenció de l’autonomia. Així que, si no prospera el propòsit de votar Puigdemont com a president, ja sigui per impediments legals o per eventuals impugnacions, JxCat es decantaria per proposar un quart candidat.

Tres vessants

El grup parlamentari ha falcat la possibilitat de restituir Puigdemont en el càrrec des de tres vessants: la reforma de la llei de la presidència, el manteniment de l’escó i la delegació del vot. Ahir mateix, la mesa del Parlament va rebutjar les peticions de revocació d’aquesta delegació que havien presentat el PP i Cs. La majoria independentista de la mesa manté que Puigdemont no pot assistir al Parlament perquè no pot sortir d’Alemanya fins que es resolgui la petició d’extradició que el jutge Pablo Llarena ha vehiculat a través de l’euroordre. Mentre la situació no canviï, la mesa no es replantejarà la seva delegació del vot.

ERC, en canvi, veu amb més escepticisme la via de la reforma de la llei de la presidència. D’entrada, perquè tem que el govern espanyol hi recorri de seguida al TC, que al seu torn la podria suspendre amb la mateixa rapidesa amb una simple admissió a tràmit, fet que impediria la investidura o la invalidaria al cap de poques hores o dies, amb la qual cosa seria impossible formar un govern efectiu. En aquest sentit, els republicans temen que, si s’ajusten massa els tempos, després no seran a temps de convocar una nova investidura realment efectiva abans del límit legal. Tampoc tenen clar que n’hi hagi prou amb una simple reforma de la llei. “El que regula els debats al Parlament és el reglament, no cap llei... Així que, si el problema era que el reglament no ho permet, hi continua havent el mateix problema”, assenyalaven ahir fonts consultades. I si s’hagués de canviar el reglament, sí que seria impossible fer-ho a temps, constaten.

Mentre JxCat és a Berlín, el president del Parlament, Roger Torrent, es reunirà avui i demà a Ginebra amb membres de l’ONU per denunciar les “ingerències il·legítimes” de l’Estat arran de la decisió de Llarena de no permetre que Jordi Sànchez se sotmetés al ple d’investidura, tot i les mesures cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans perquè l’Estat espanyol garantís els seus drets polítics. També es reunirà amb càrrecs electes suïssos, en una agenda que farà pública a mesura que la desenvolupi.

Cs demana ajut a Rajoy

Després que la mesa tombés les peticions de revocar la delegació de vot a Puigdemont, Cs va demanar al govern espanyol que intervingui i presenti un recurs al TC, fet que la invalidaria de manera automàtica. El portaveu, Carlos Carrizosa, recordava que un dictamen del Consell d’Estat assenyalava que “no és constitucional la delegació de diputats que resideixen voluntàriament a l’estranger”. El grup també estudia un recurs d’empara al mateix TC, però el portaveu admetia que això podria no tenir efectes immediats, a diferència d’un recurs de l’executiu. El PSC va instar el mateix TC, que en les mesures cautelars per impedir la investidura de Puigdemont va negar que pogués delegar el vot, a presentar un incident d’execució de sentència. D’altra banda, dimecres vinent hi haurà un ple ordinari perquè tiri endavant la convalidació dels decrets llei per a la paga extra dels treballadors públics i de pròrroga pressupostària per al 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.