Política

Iglesias pacifica Podem en plena fractura i impulsa l’assalt d’Errejón a Madrid

La filtració d’un pla secret de Bescansa per destronar el líder havia disparat la tensió latent des de Vistalegre 2

El candidat a la regió vol una llista unitària

El congrés de Vistalegre II va dirimir al febrer del 2017 el torcebraç entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón i el líder va conquistar tot el poder amb el 89% dels vots, però les ferides obertes no han suturat a Podem. A només un any de les municipals i autonòmiques del maig del 2019, la filtració a Telegram d’un pla secret d’una de les cofundadores, Carolina Bescansa, per destronar la direcció d’Iglesias i Irene Montero –en presumpta connivència amb Errejón tot i que ell ho nega– havia disparat la tensió fins que ahir el líder de Podem va irrompre en l’escena per pacificar el partit i, de passada, impulsar l’aspirant a la regió de Madrid. “He escoltat Íñigo i confio en ell per ser candidat a presidir la comunitat”, va afirmar Iglesias per escenificar el final de l’última fractura.

Després que Podem decretés un dia d’insòlit silenci en què tothom era fugisser fins i tot per a les tertúlies on són assidus, Iglesias va sorprendre a la tarda anunciant una compareixença per informar de què fa ell per “cuidar” Podem. Amb Errejón –el pretès aliat de Bescansa en la revolta interna– a la seva dreta i l’afí Ramón Espinar a l’esquerra perquè la imatge fos el missatge, Iglesias va anunciar la “proposta d’unitat des de la pluralitat” amb la qual Podem aspira a derrotar el PP de Cristina Cifuentes a la regió de Madrid.

La llavor de conspiracions internes ha emergit en el pitjor moment per a Podem, ja que el focus estava sobre Cifuentes i el cas del màster de la Universitat Rey Juan Carlos que ella diu que va cursar –en contra de tota evidència– quan Iglesias i Errejón han ressuscitat la seva disputa congelada des de Vistalegre 2. Amb l’aval personal d’Iglesias gràcies al “confio en ell”, Errejón prometia ahir girar full de la pugna interna i oferia treballar “al servei dels madrilenys” per forjar “un govern que posi ordre i decència a la comunitat de Madrid”. “Li vull agrair a Pablo Iglesias la confiança i l’encàrrec, i a Ramón Espinar el suport i la generositat”, va reblar el futur candidat de Podem a Madrid quan les primàries ho validin.

L’afany unitari d’Errejón, però, s’estavella en Anticapitalistes i l’actual portaveu a l’assemblea de Madrid, Lorena Ruiz-Huerta, distanciada tant d’Iglesias com d’Errejón –“amb un padrí així, virgencita que me quede como estoy”, va ironitzar sobre ells dos– i que no vol disputar les primàries per visualitzar el malestar.

Cifuentes desvia el focus a la ciutat judicial d’Aguirre

David Portabella

La presidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, escenifica que exerceix com a tal en ple compte enrere per a la moció de censura per destronar-la i fins i tot ha enviat ja les seves primeres invitacions a l’acte oficial del 2 de maig a Sol que ella està disposada a presidir. Després de l’acte de renúncia al màster de la Universitat Rey Juan Carlos que no ha aclarit si va cursar, Cifuentes va desviar ahir el focus a la seva antecessora, Esperanza Aguirre, elevant de sobte una denúncia sobre el cas de la Ciutat de la Justícia davant la fiscalia perquè aclareixi les “múltiples irregularitats”.

El cas de la ciutat judicial fantasma –l’edifici conegut com el donuts està acabat en un descampat al nord de Madrid– és una taca d’Aguirre, però la suspicàcia pel gest de Cifuentes es basa en el fet que és un projecte del 2005 i extingit el 2015 que ella denuncia al fiscal precisament ara. Ciutadans manté que votarà la moció del PSOE amb Podem si ella no dimiteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.