Mural groc pels presos
L’entitat munta a la plaça de Catalunya un mural amb roses grogues portades pels ciutadans per demanar la llibertat dels empresonats
Només Òmnium va distribuir fins a 40.000 roses d’aquest color en cent parades arreu del país
Les famílies dels presos agraeixen el suport en un Sant Jordi que qualifiquen de “dolorós i molt trist”
El mural ja era ple de roses grogues al migdia, quan hi van portar la seva líders polítics i d’entitats
Òmnium Cultural va aconseguir ahir el seu objectiu per aquest Sant Jordi: que la rosa groga compartís protagonisme enguany amb la tradicional vermella de la llegenda del patró de Catalunya. Aprofitant la possibilitat que oferia la presència al mercat de roses de diversos colors els darrers anys, l’entitat sobiranista va llançar la proposta de convidar els ciutadans a lluir roses grogues en senyal de solidaritat amb els líders independentistes empresonats.
No sense una petita polèmica inicial. El mateix dia que feia la crida a omplir d’aquestes roses els carrers i places el dia de Sant Jordi, també instava a no oblidar la compra de la rosa vermella tradicional. S’avançaven així al rebombori inicial que va causar la iniciativa entre el sector dels cultivadors de roses i les floristeries, que ja havien fet les principals reserves tenint en compte que la gran demanda floral del dia de Sant Jordi obliga a importar bona part dels exemplars –les vermelles eren ja l’oferta majoritària. Però el cert és que el sector ha tingut temps de reaccionar perquè ahir la rosa groga va compartir protagonisme amb la vermella. Òmnium probablement ha estat el gran client d’aquesta modalitat enguany, però molts paradistes autoritzats i ambulants també en venien, per exemple, fora del centre neuràlgic de la festa que conformen les Rambles i la plaça de Catalunya barcelonines.
En declaracions a l’ACN, el president del Gremi de Floristes, Joan Guillén, confirmava que la rosa groga havia eclipsat les d’altres colors que no són vermell i que la previsió era que s’acabessin venent les 600.000 que s’havien posat a la venda.
Només Òmnium va distribuir fins a 40.000 roses grogues entre cent tretze parades desplegades arreu del país. El centre de la reivindicació de l’alliberament dels presos polítics va ser la plaça de Catalunya, on l’entitat va instal·lar dues grans tanques perquè els ciutadans hi poguessin oferir la seva rosa conformant un mural floral groc al voltant del lema “Llibertat presos polítics”. Al migdia el mural ja estava ple. L’entitat tenia a la plaça de Catalunya 5.000 roses grogues a disposició dels ciutadans que s’oferien a canvi d’una donació voluntària i les venia a cinc euros a la resta de parades. Va ser al migdia quan el president del Parlament, Roger Torrent, va dipositar la seva junt amb familiars dels presos com Txell Bonet o Diana Riba, a més de representants de partits polítics i entitats –Pere Aragonès d’ERC, Marta Pascal del PDeCAT, Carles Riera i Eulàlia Reguant de la CUP, Jaume Asens de Catalunya en Comú, Josep Cruanyes i David Minoves de l’ANC, l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert o el mateix vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. “El color groc que inunda Barcelona i tot Catalunya ens recorda que vivim una situació d’anormalitat, repressió i retallada de drets”, afirmava Mauri en la seva atenció als mitjans de comunicació.
Diana Riba, parella de l’exconseller d’Exteriors empresonat, Raül Romeva, explicava en declaracions recollides per l’ACN que el Sant Jordi d’ahir era per als familiars un dia “dolorós i molt trist” en ser una de les festes que es viuen en família: “No és Nadal, però gairebé. Sant Jordi sempre el celebrem tots junts i se’ls troba molt a faltar.” En nom de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC) que agrupa les famílies dels presos i exiliats, va agrair el suport dels ciutadans i les entitats i va revelar que els polítics empresonats “fa dies que reben roses dibuixades i llibres”. El mural es va fer en una plaça de Catalunya plena de gent i de mitjans de comunicació públics i privats que hi van instal·lar els seus platós per retransmetre l’ambient festiu de la rosa i el llibre que es viu en aquesta diada.
També amb intenció reivindicativa, l’ANC venia llibres polítics i domassos, llaços i xapes pels presos. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, considerava que la rosa groga mostra que la societat catalana “no pararà fins que els presos tornin a casa”. L’ANC ha posat en marxa una campanya a través de la seva web per regalar samarretes grogues als aficionats a qui els les va requisar la policia espanyola a la final de la copa del rei, dissabte.