Junqueras s’obre a un govern amb “totes les sensibilitats”
Convida la CUP i els comuns a unir-se a l’estratègia republicana, i avisa que unes eleccions podrien empitjorar la situació
Sànchez diu que la justícia de fora només farà que l’estatal “ataqui més fort”
Investir un president i formar govern de manera urgent i immediata. Això és el que va tornar a reclamar ahir el líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista per escrit a Catalunya Ràdio en què, a més, es va mostrar obert a la proposta llançada pels comuns en el ple d’investidura fallit de Jordi Turull: que aquest executiu el formin en bona part consellers independents. De fet, recordava que ell mateix ja havia fet un suggeriment similar al final de la legislatura: un govern de concentració d’espectre ideològic ampli. “Davant una situació tan bèstia, cal incorporar totes les sensibilitats. Però potser té més sentit ara mateix al Parlament. Em sembla més pràctic i realista”, cloïa ahir, i alhora aprofitava per demanar a la CUP que s’afegeixi a la proposta d’ERC de mirar d’ampliar la base republicana. “Ha de decidir si vol ser part de la solució, si vol sumar i ajudar”, destacava, una crida que feia extensiva als mateixos comuns perquè s’uneixin “desacomplexadament” al front pels drets i les llibertats i contra l’autoritarisme i la repressió.
Quan falten tot just tres setmanes perquè expiri el termini per investir un president, Junqueras insistia que, sense govern i perpetuant el 155, “no s’hi guanya res”, i tampoc tornant a les urnes, quan en canvi sí que hi ha coses que s’hi poden perdre. “No entenc quin sentit té que malbaratem el resultat del 21-D, que no en comencem a treure profit”, assenyalava, i després cloïa: “Seria arriscar molt per tornar a la mateixa situació en el millor dels casos.” Pel líder d’ERC, recuperar el govern ja seria “un pas en si mateix”, per bé que admet que no seria suficient i que “cal més”. Junqueras assegura que la posició d’evitar eleccions la comparteixen els altres presos polítics amb qui ha parlat, tot i que, en un tuit conjunt ahir a la tarda, els consellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn puntualitzaven, també al·ludint a la polèmica oberta amb el PDeCAT per si la decisió sobre el presidenciable final l’ha de prendre tot el grup de JxCat o només Puigdemont: “Davant dels dies transcendents que han d’arribar, fem confiança al president en les propostes que dugui a terme.”
Junqueras, a més, creu que la bufetada judicial que va rebre la justícia espanyola amb la negativa de l’alemanya a extradir Carles Puigdemont per rebel·lió, a més de la situació de llibertat en què estan els consellers exiliats a Bèlgica i Escòcia, hauria “d’obligar a reflexionar els demòcrates espanyols”.
En canvi, aquesta mateixa situació, per l’expresident de l’ANC i número 2 de JxCat Jordi Sànchez, el que farà és just el contrari, és a dir, fer créixer la virulència judicial a l’Estat contra l’independentisme. “La decisió dels tribunals no els farà modificar res: al contrari. Ofesos, atacaran més fort, inflant el pit de la sempre agraïda defensa de la unitat d’Espanya”, lamentava en una carta a RAC1 en què denuncia que el jutge Llarena i el Suprem busquessin un “escarment exemplificatiu”, encara que fos amb un relat jurídic “molt feble”. Sànchez es mostra també conscient que el seu engarjolament va per llarg, i critica que les principals víctimes siguin els familiars dels presos.
Just ahir va arribar a les presons d’Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco la marxa Kms per la llibertat, de 840 quilòmetres, completats per relleus per 260 participants, que havia sortit divendres del Parlament en solidaritat amb els presos polítics. La Patum de Berga també ha anunciat que cedirà simbòlicament als presos l’espai de la presidència, i que l’Àliga serà groga.
LA FRASE
Cs i el PSC amenacen d’anar al TC
La diputada de Cs Lorena Roldán va exigir ahir al president del Parlament, Roger Torrent, que “elimini” de l’ordre del dia del ple de dijous i divendres el debat i la votació de la reforma de la llei de la presidència, arran del pronunciament del Consell de Garanties Estatutàries, que en un informe no vinculant desaconsella que es tramiti per lectura única. Si no ho fa, Cs presentarà un recurs d’empara al TC, tal com va avançar que farà el líder del PSC, Miquel Iceta, durant el cap de setmana. Ahir, el portaveu socialista, Salvador Illa, va dir que això “torna a posar el ple en el desafortunat escenari dels dies 6 i 7 de setembre, quan es va votar una llei il·legal”. El PSC, que veu Puigdemont un “problema per als mateixos independentistes” pel fet de no voler formar govern, no descarta un nou 155, ja que és favorable a prendre mesures “per restablir la legalitat” si l’executiu no la respecta.