L’ONU denuncia Israel per les morts indiscriminades a Gaza
Els EUA queden sols defensant al Consell de Seguretat la resposta militar israeliana
Els palestins van fer ahir vaga general i van celebrar una jornada de dol
Hi va haver dos morts més
L’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va denunciar ahir que Israel mata d’una manera que “sembla indiscriminada” i va recordar que voler saltar o danyar una tanca de la frontera de la Franja de Gaza no justifica la utilització de munició letal. “Sembla que qualsevol persona pot ser assassinada o ferida, dones, nens, periodistes, personal de primers auxilis, si s’acosten a més de 700 metres de la tanca. Van disparar a un amputat doble, quina amenaça representa un amputat?”, va dir el portaveu a Ginebra de l’Oficina, Rupert Colville. “Sembla força clar que s’està matant de manera indiscriminada”, va precisar.
“L’ús de la força letal ha de ser el darrer recurs, no el primer, i ha de respondre a una amenaça a la vida. L’intent de saltar o danyar una tanca, o llançar còctels Molotov, no és clarament una amenaça de mort”, va subratllar el portaveu, que va puntualitzar que el fet que no hi hagués “amenaça real de mort” contra l’exèrcit israelià es demostra en el fet que només un soldat israelià va resultar ferit lleugerament. “La comparació de xifres parla per si mateixa”, va assenyalar Colville. El Ministeri de Salut palestí eleva la xifra total de morts a 60 i a 2.700 la dels ferits, la meitat dels quals per bala o metralla.
Per la seva banda, els EUA van defensar ahir en solitari la resposta d’Israel a les protestes a Gaza durant una reunió d’urgència del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, en què una majoria de països van qüestionar l’actuació israeliana de dilluns. Diversos estats membres i la mateixa ONU, a més, van reclamar una investigació independent sobre els fets i van exigir a Israel que limiti l’ús de la força.
L’únic país que es va desmarcar clarament del sentir general del Consell de Seguretat van ser els EUA, el gran aliat d’Israel, que va culpar exclusivament de la violència el moviment islamista palestí Hamas, que controla Gaza, i el va acusar d’utilitzar civils com a escuts humans per tractar de dur a terme atacs.
Els EUA van impedir que el Consell de Seguretat adoptés una declaració sobre els fets, en la qual es demanava una investigació imparcial. A més, l’ambaixadora nord-americana, Nikky Haley, va assegurar que el que va passar dilluns no té res a veure amb el trasllat de l’ambaixada nord-americana a Jerusalem i va acusar l’Iran d’estar al darrere “dels terroristes de Hamas”.
En aquest context, els palestins duien a terme ahir una vaga general i celebraven una jornada de dol, en el 70è aniversari de la Nakba (catàstrofe), que va suposar per a ells el naixement de l’estat d’Israel el 1948. Tot això, amb motiu dels morts que dilluns reclamaven el retorn dels refugiats i contra el trasllat de l’ambaixada dels EUA a Jerusalem.
Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est van aparèixer amb els comerços tancats, les escoles, universitats i escoles bressol sense classes i les institucions públiques aturades en senyal de dol, i per commemorar l’aniversari del començament de l’exili, despossessió i desarrelament del poble palestí.
Israel mantenia ahir un gran nombre d’efectius militars a la frontera amb la Franja, per evitar els atacs a la tanca i les infiltracions al territori. Mentrestant, milers de persones a Gaza assistien als funerals pels morts de dilluns. En les protestes d’ahir hi va haver la mort d’un palestí pel foc de l’exèrcit israelià i d’una nena de vuit mesos per la inhalació de gasos.
L’exèrcit israelià va assenyalar en un comunicat que “almenys 24 terroristes amb antecedents documentats” figuren entre els 60 palestins morts (vuit d’ells menors). Per aquesta declaració, el Ministeri d’Afers Estrangers de Bèlgica va convocar l’ambaixadora d’Israel per demanar-li explicacions. Turquia va aconsellar a l’ambaixador israelià que torni al seu país i, hores després, el govern israelià va demanar el mateix al cònsol de Turquia a Jerusalem. Sud-àfrica també va cridar a consultes l’ambaixador a Tel-Aviv.
Un ministre israelià proposa assassinats selectius
El ministre de Seguretat Pública israelià, Guilad Erdan, considera que els assassinats selectius de líders de Hamas, com va fer Israel durant la Segona Intifada (2000-2005), és part de la solució a la situació actual de la Franja de Gaza, segons el diari Yediot Aharonot. “Hem de tornar als assassinats selectius, i els líders de Hamas han de tornar a amagar-se sota terra i témer per les seves vides”, va declarar Erdan. Segons ell, ha arribat l’hora que els líders del moviment islamista “paguin un preu personal per haver organitzat aquests atacs terroristes”. “Líders de Hamas, Yaya Sinwar i d’altres, diuen que desitgen morir prop de la tanca. Deixem que així sigui”, va dir.