Cop judicial a la jerarquia catòlica australiana
Declaren un arquebisbe culpable d’encobrir abusos sexuals a menors
Un tribunal australià ha declarat culpable l’arquebisbe d’Adelaida, Philip Wilson, d’encobrir casos de pederàstia durant la dècada dels setanta, un delicte pel qual podria ser castigat amb una pena de fins a dos anys de presó. El jutge del tribunal considera que Wilson, de 67 anys, va amagar els abusos sexuals perpetrats pel capellà James Fletcher –mort el 2006– perquè no va traslladar a la policia les denúncies de les víctimes. “L’acusat va voler protegir l’església i la seva imatge”, va dir el magistrat, que anunciarà la condemna el 19 de juny.
L’arquebisbe va ser acusat arran d’una vasta investigació policial que va destapar diversos casos d’encobriment d’antics i actuals sacerdots de la diòcesi de Maitland-Newcastle, a 120 kilòmetres de Sidney. Wilson, que s’ha manifestat “contrariat” per la decisió judicial, sospesarà els pròxims passos amb els seus advocats. En canvi, una de les víctimes, Peter Creigh, va celebrar la declaració de culpabilitat del prelat perquè “pot desarmar la hipocresia, l’engany, l’abús de poder i la confiança” que mostra l’Església catòlica.
El cas contra Wilson se centra en l’ocultació que va fer dels abusos comesos per Fletcher contra dos escolanets –Creigh, que llavors tenia deu anys, i una altra persona, que no ha estat identificada– quan l’actual arquebisbe era assistent a la parròquia d’East Maitland. El jutge considera creïble i veraç el testimoni de Creigh sobre el pederasta, que el va obligar a fer-li una fel·lació i a masturbar-lo, i la denúncia dels fets que va exposar a Wilson, el 1976. El jutge considera inadmissible que l’arquebisbe no recordi aquells fets. L’altre escolanet, que aleshores tenia onze anys, també va confessar a Wilson els abusos de Fletcher.
Segons una comissió que va investigar la resposta institucional a la pederàstia a Austràlia, l’Església catòlica va rebre queixes de 4.500 persones per presumptes abusos a càrrec de cap a 1.880 sacerdots entre el 1980 i el 2015. La decisió coincideix amb el judici que el cardenal George Pell, número tres del Vaticà, afronta a Austràlia per delictes relacionats amb abusos sexuals a menors.