Tots els detinguts per desviar subvencions queden en llibertat
El jutge no imposa mesures cautelars als últims cinc acusats, que es van acollir al dret de no declarar
El jutge que investiga una trama acusada de desviar 2 milions d’euros de subvencions de la Diputació de Barcelona per a cooperació ha deixat en llibertat tots els detinguts en la macrooperació de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la policia espanyola. El titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona no va adoptar ahir cap mesura cautelar per als que serien els cinc principals implicats en la trama, que es van acollir al dret a no declarar, després de passar la nit a comissaria, i van quedar en llibertat provisional. La nit abans, ja havien quedat en llibertat els altres 25 arrestats.
El jutge no ha aplicat cap restricció als que serien, segons les investigacions, els cinc principals implicats en la trama: Joan Carles Garcia Cañizares, alcalde de Tordera (Maresme); Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, excap de l’Oficina de Cooperació de la Diputació; Víctor Terradellas, president de la fundació CATmón, i Joaquim Ferrer, exdirectiu de Pimec.
El jutge investiga delictes de malversació de fons públics, frau de subvencions, negociacions prohibides a funcionaris, falsedat documental i tràfic d’influències en aquesta suposada trama, per la qual també es va detenir (i alliberar) l’expresident de la Diputació per CiU, Salvador Esteve.
La investigació se centra, arran d’una denúncia de la CUP i CGT a l’Oficina Antifrau, en 28 subvencions per a cooperació internacional que la Diputació de Barcelona va concedir entre els anys 2012 i 2015. Serien almenys 2 milions d’euros que haurien anat a parar, suposadament a dit, a diferents empreses i entitats –algunes vinculades a alcaldes del PDeCAT, segons el jutge– per a fins que no tenien res a veure amb el desenvolupament. Els diners per a programes de cooperació amb Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia, entre altres països, es van moure “anòmalament” entre diferents comptes bancaris i es reintegraven en efectiu per “sufragar les despeses de l’activitat de l’entramat criminal o a nodrir els comptes personals de diversos implicats en la trama”, segons fonts properes a la investigació.
El jutge va buscar proves en diferents escorcolls, fins i tot als despatxos de la Diputació i a diverses seus de fundacions a Girona, Reus, Mataró, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils, Falset, Sant Cugat del Vallès i Arenys del Mar.