En marxa el govern de Torra
cita
El president convoca avui l’executiu després de la presa de possessió dels consellers i s’aixeca el 155
El cap de govern signa la querella per prevaricació contra Rajoy
Recuperar les lleis impugnades pel TC, primer repte
Amb la pressa de possessió dels consellers, prevista avui a dos quarts de dotze del migdia al Palau de la Generalitat, arrenca finalment la legislatura catalana un cop ahir es van publicar els noms al Diari Oficial de la Generalitat.
L’acte protocol·lari, que serà “molt diferent” als anteriors i que ha estat qualificat, per fonts de presidència, “d’especial” atesa “l’excepcionalitat” de la situació política, amb polítics a les presons i a l’exili, donarà pas a la primera reunió de govern i automàticament en aquest moment s’aixecaran les mesures de l’article 155, tal com estableix el decret aprovat al Senat el 27 d’octubre de l’any passat arran de la declaració simbòlica d’independència.
I mentre a aquesta hora a Barcelona seran els nous consellers els que prendran possessió del càrrec, a Madrid, i només amb mitja hora de diferència, ho haurà fet el nou president espanyol, Pedro Sánchez. Episodis inèdits proporcionen ara temps de canvi que mantenen, però, les mateixes incertesses.
De moment, avui s’aixeca el teló d’un nou escenari polític amb importants reptes que es començaran a visualitzar avui mateix en la primera reunió del govern català. Sobre la taula, temes gens menors, segons el primer compromís que ja va fer públic el president Quim Torra en la signatura del decret de nomenament dels consellers. Entre els primers objectius, hi ha la recuperació d’onze lleis, totes elles de caràcter social aprovades al Parlament la passada legislatura i que van ser impugnades pel govern espanyol i, conseqüentment, suspeses pel Tribunal Constitucional. El govern es limitarà avui a aprovar la presentació d’al·legacions contra aquestes impugnacions.
I agafades les regnes del govern de la Generalitat, fins ara en mans del ja expresident Mariano Rajoy, el nou executiu també impugnarà el decret del 155 i les mesures que van portar a cessar el president Puigdemont i tots els membres del seu govern. La mesura contra l’acord del Senat se suma a la que ja va presentar el Parlament davant el TC i que el tribunal, si bé va admetre el recurs, també en va paralitzar la tramitació el febrer passat, ja que el govern de la Generalitat és part en el procediment i havia de fer al·legacions, però llavors i fins avui ha estat ocupada per l’equip designat per Rajoy que, està clar, no tenia cap intenció d’anar contra la seva pròpia eina.
Finalment, tot i que una de les mesures anunciades per a avui era la presentació d’una querella per prevaricació contra Rajoy, el document es va presentar ahir al Tribunal Suprem pel president Torra contra l’expresident espanyol i també la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. El motiu ja anunciat de la querella va ser la negativa de l’executiu espanyol a permetre la publicació del decret de nomenament signat per Torra el 19 de maig i que incloïa els consellers cessats pel 155, Jordi Turull i Josep Rull, i els de l’exili, Toni Comín i Lluís Puig. Des de presidència de la Generalitat, amb l’aval de la Comissió Jurídica Assessora, sempre s’ha defensat que la publicació era un “acte degut” i que per tant estaven obligats a autoritzar-ho i més quan es tractava del nomenament d’unes persones que mantenen “intactes” els seus drets polítics i civils. Segons la querella, el govern actuava de forma “arbitrària, extralimitadora de competències i sense empara legal”. Des de Moncloa, en canvi, es va dir que la no publicació obeïa a l’anàlisi de la viabilitat dels nomenats.
Posteriorment, dimarts passat el secretari d’Estat Roberto Bermúdez de Castro responia per carta que amb l’article 155 vigent la potestat era del govern espanyol i que aquest no tenia intenció d’autoritzar-lo. Aquell mateix dia, el president Torra s’avenia finalment a canviar els consellers, sense haver acabat, però, el termini de deu dies que regula la publicació de documentació oficial, tot i que, amb el 155 implantat, tot procediment habitual quedava qüestionat.
Amb el 155 desactivat, avui s’espera la intervenció del president Torra per conèixer amb més detall el nou full de ruta. Serà al final de l’acte de presa de possessió que, aquesta vegada, i a diferència del que va protagonitzar el mateix president, se celebrarà a l’espai habitual, el saló Sant Jordi. Ahir ja va recordar els exconsellers cessats, als quals es va dirigir també per carta, per assegurar que tan aviat com pugui seran “restituïts” en el seus càrrecs.
Forcadell recusa Llarena
La defensa de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell va plantejar ahir davant del Tribunal Suprem la recusació del jutge Pablo Llarena, en entendre que instrueix la causa catalana des d’una posició subjectiva de “víctima” i amb “criteris d’oportunitat política”. En l’escrit, l’expresidenta del Parlament demana a la sala que aparti Llarena de la causa del “procés” perquè qüestiona la imparcialitat del magistrat, qui, segons la defensa, té “un interès indirecte” en la causa, com ho demostra que “formuli opinions o prengui partit” respecte als fets que investiga. En aquest sentit, per a Olga Arderiu, advocada de Forcadell, el jutge va demostrar la seva “subjectivitat” quan va decidir permetre mesures de protecció per a la secretària del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que va declarar com a testimoni protegida per una mampara. Quan va prendre aquella decisió, Llarena es va remetre a la seva pròpia “vivència personal” –va argumentar que ell mateix anava acompanyat de quatre escortes i era blanc de mirades “set vegades a cada cantonada”–. Per a l’advocada, es va situar “en posició de víctima” i “utilitza criteris subjectius basats en la seva pròpia concepció personal”.