Política

opinió

lluís falgàs

Torra i Sánchez

Ni Torra ni Sánchez van intuir que aquest mes de juny serien presidents de la Generalitat i del govern espanyol respectivament. Els dos presidents tenen poc en comú que vagi més enllà que ambdós provenen de daltabaixos polítics. Políticament, Quim Torra és fruit d’unes eleccions que va convocar el govern espanyol després d’un llarg període polític que va acabar malament. Pedro Sánchez és fruit d’haver perdut unes eleccions generals contra Rajoy i de mantenir-se fora de la vida parlamentaria en espera d’una oportunitat que es veia difícil. Aquestes dues característiques de similitud poden ser un avantatge de cara a una futura negociació entre els dos governs, que en un principi ha d’implicar l’entrevista que tots dos han anunciat que mantindran.

L’oportunitat d’aquesta entrevista pot ser única i positiva de cara a complir un fet tan senzill i de difícil compliment: parlar. Seria desitjable que, abans de l’entrevista oficial, ambdós es poguessin conèixer en un lloc neutral per evitar més cops de porta de la llarga història hispanocatalana. Quim Torra és un president culte amb prou bagatge històric per mantenir una llarga conversa amb Pedro Sánchez, a qui, ara per ara, allò que més convé, fora de les pressions que pugui tenir del seu propi partit, és escoltar i llavors actuar. Ara mateix les diferencies són abismals per la relació i l’encaix de Catalunya i Espanya. Al recentment nomenat president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li serà molt difícil aguantar que setmana rere setmana el president de la Generalitat hagi de traslladar-se a les presons de Madrid per despatxar amb els polítics que hi són empresonats. La decisió recau en el Ministeri de l’Interior, per tal que els exconsellers puguin ser portats –com a mínim – a presons catalanes en espera del judici, per al qual encara no hi ha data assenyalada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia