May evita una desfeta i manté el control sobre la negociació del ‘Brexit’
Els conservadors rebutgen una proposta que donava veu al Parlament en cas de falta d’acord amb Brussel·les
El govern fa concessions per salvar la votació
Els diputats britànics van votar ahir contra l’esmena que pretenia donar al Parlament el control de les negociacions del Brexit en cas que acabessin sense acord amb Brussel·les. Es tracta d’una victòria del govern de Theresa May –per 324 a 298 vots–, que va haver de fer concessions importants per impedir que els prop de 70 rebels del seu partit s’arrengleressin amb l’oposició.
Durant tot el dia d’ahir i avui s’estan debatent al Parlament de Westminster les 15 esmenes introduïdes pels Lords (la cambra alta britànica) a la llei del Brexit, la que preveu la transferència de tota la legislació europea a la britànica a partir del 29 de març de 2019, quan es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). La llei del Brexit ja va ser aprovada als Comuns (la cambra baixa) el mes de febrer passat.
Salvada la primera, proposada per l’ex-fiscal general conservador Dominic Grieve, líder de la rebel·lió tory, el govern afronta avui la votació de les altres dues esmenes clau, que fan referència a la futura relació comercial amb la UE: la que obliga el govern a comprometre’s a negociar la permanència a la unió duanera, i la segona, per forçar-lo a quedar-se dins l’espai econòmic europeu i, en conseqüència, dins del mercat únic.
Dimissió inesperada
Ahir va ser un dia èpic a Westminster. Els encarregats de la disciplina de partit tories havien enviat una carta a tots els parlamentaris en els dies previs a la votació per demanar-los que passessin tot el dia a dins de l’edifici i que no es perdessin cap votació. I els avisaven del perill de donar suport a les esmenes.
David Davis, el ministre del Brexit, va alertar que votar a favor de donar més poder al Parlament sobre el Brexit significaria lligar de mans el govern britànic, cosa que provocaria un mal acord amb la UE.
La jornada d’ahir va començar amb la inesperada dimissió del secretari d’estat de Justícia, Phillip Lee, un diputat conservador del bàndol proeuropeu que, en el seu discurs per anunciar la renúncia, va dir que ho feia per poder mirar als ulls els seus fills. Els conservadors tenen un avantatge de només 13 diputats al Parlament gràcies al suport dels unionistes nord-irlandesos. Només amb el vot en contra de set rebels tories podrien provocar una desfeta del govern de May, i per això ahir hi va haver nombroses converses, trucades i reunions dins del Partit Conservador per tractar de convèncer els rebels. El president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, va demanar a tots els parlamentaris que no es deixessin intimidar i que votessin el que creguessin. Avui es voten les esmenes sobre la relació econòmica amb la UE. Les negociacions internes continuen per evitar que prosperin les esmenes.