El Maresme queda al llindar del 20%

Només Cabrils, dels 4 municipis participants en la consulta, supera aquest percentatge i el «sí» es torna a imposar arreu

El Maresme es va tornar a manifestar a favor d'un «sí» sense fissures per la independència de Catalunya, però ho va fer amb menys gent que en la primera convocatòria, del 13 de desembre passat. En total, de les 36.410 persones de més de 16 anys que estaven cridades a les urnes, finalment van exercir el dret a vot 6.577. Cabrils, el poble més petit que ahir participava en la segona convocatòria de les consultes populars sobre la independència de Catalunya, va ser l'únic on es va superar el 20% de votants –un 20,7%–, un percentatge desitjat per tots els integrants de les plataformes de la comarca que ahir es van mobilitzar. La sala de La Concòrdia, on es van concentrar les meses, es va omplir de gent per veure en directe el recompte i comprovar que la jornada havia estat profitosa pel que fa a participants.

Al resultat de Cabrils va seguir-lo el de Vilassar de Mar, la població més gran en nombre d'habitants i la que va muntar un dispositiu de voluntariat i de material més professionalitzat. A Vilassar es va arribar al 18,72% dels votants, un total de 2.928 persones d'un padró de 15.661 veïns més grans de 16 anys. Tot i això, els responsables de la plataforma es mostraven satisfets dels resultats i destacaven tant la normalitat de la jornada com la bona feina feta per tots els voluntaris. A Vilassar de Mar també va tenir lloc una de les tres proves de vot amb el DNI electrònic, que, malauradament, només va obtenir la participació de 5 persones.

Alella, amb un 17,87% de participació, validava el nou sistema implantat en aquesta votació popular, feta a través d'internet i que ha posat el municipi en el punt de mira de la innovació. Els alellencs, que es van arribar durant tot el dia a Can Lleonart amb la intenció de votar tan sols havien de mostrar el seu DNI en una de les taules preparades que, curiosament, no lluïen cap urna. Allà es comprovava informàticament si el carnet era vàlid i s'entregava al ciutadà una butlleta amb un número secret que havia d'introduir en alguna de les pantalles instal·lades en una altra habitació. Un cop fet el pas, el votant podia clicar sobre una de les tres opcions: «sí», «no» o «en blanc» i es confirmava el vot.

Finalment, Sant Andreu de Llavaneres va ser el municipi amb un índex de participació més baix, un 14,23%. En qualsevol cas, la satisfacció dels membres de la plataforma Llavaneres Decideix era plena. Segons comentaven, en una població marcada per una història política molt vinculada al Partit Popular, haver aconseguit aquests resultats era «tot un èxit».

Precisament d'èxit va qualificar la jornada un dels observadors internacionals que van prendre part en el procés. El diputat Francesco Sanfilipo, del Partit Sard d'Acció (PSA), va destacar a Vilassar de Mar la bona tasca del voluntariat i va legitimar unes votacions fonamentades en el dret a decidir dels ciutadans. «Hem vist posar en pràctica un sistema regular i seriós», va apuntar el diputat provinent de Sardenya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.