Sant Jordi i la princesa voten a Montblanc
Un total de 1.335 montblanquins i montblanquines van participar ahir al referèndum sobiranista a la vila ducal, fet que suposa el 20,97% dels censats. Com era d'esperar, el sí es va imposar amb un total de 1.278 vots a favor (95,79%). I és que entre els que van exercir el dret a vot n'hi havia d'importància, com el mateix Sant Jordi acompanyat de la princesa, encarnats aquesta vegada en els joves Josep Roig i Sara Martínez, que la vigília anterior havien estat escollits com a protagonistes de la XXIII Setmana Medieval i ahir, després de fer-se la primera foto oficial, van decidir anar a votar caracteritzats com els personatges històrics.
Els més matiners, un cop es van obrir les portes del local del Casal Montblanquí, hi van acudir i ho van continuar fent de manera progressiva fins al punt del migdia, en què l'alcalde de la vila ducal, Pep Andreu, dipositava el seu vot a les urnes –fent broma davant dels voluntaris, quan hi va presentar un carnet de nacionalitat catalana vell–, en presència de Joan Tardà, diputat al congrés i acompanyat per l'elenc del partit republicà.
L'alcalde, que instants abans feia petar la xerrada amb el seu homònim, alcalde de la Secuita i president del Consell Comarcal del Tarragonès, Eudald Roca, va aprofitar la presència de mitjans per qualificar la jornada electoralista a Montblanc «de gran festa de la llibertat» i afirmava que «Montblanc el que feia era posar un cop més damunt la taula el seu tarannà catalanista», una constant històrica a la vila des de la Renaixença, sentenciava. Andreu augurava una de les participacions més altes entre les diverses capitals de comarca que exercien el dret a vot ahir diumenge, i al final aquesta va ser de gairebé el 20%. Això no va ser suficient per aconseguir el resultat de les Piles –l'únic municipi de la Conca de Barberà que va participar a la primera convocatòria– on es va superar la mitjana catalana, assolint un 35,35% de participació. I és que, a més, les ganes de sobiranisme que respira Montblanc ja es van demostrar quan va ser la primera població de la demarcació a adherir-se a la campanya, i aprovar per àmplia majoria una moció de suport al mes d'octubre passat.
De mica en mica, la sala habilitada al Casal Montblanquí s'omplia dels diversos mitjans de comunicació, presents per percebre les primeres impressions de les votacions sobiranistes i d'observadors internacionals, provinents d'Euskal Herria, que prenien nota del procés electoral. Amb les sis meses electorals pràcticament ocupades, la seu de la consulta popular, el casal del pavelló montblanquí, oferia un ambient plenament electoralista que es va allargar fins a les vuit del vespre.
Entre els votants, M. Teresa Rut, de 81 anys, una montblanquina de soca-rel el sí a la independència de Catalunya de la qual anava lligat amb un anhel d'esperança; «no sé si la podrem veure, però m'agradaria», tot fent-hi referència. Un altre veí consultat qualifica la jornada de «dret a la rebequeria» i animava els organitzadors a enviar els resultats a Madrid. El montblanquí Josep Pallisé, qui venia molt predisposat a votar a favor de la independència de Catalunya, destacava la tranquil·litat amb què es podia exercir el vot: «Haurem demostrat el que Catalunya vol.» Del mateix parer, una jove del poble es va atansar a dipositar el vot a les urnes. «Per alguna cosa se'ns demana l'opinió», manifestava. «Que se sàpiga el que la gent vol realment», deien una parella que hi va acudir amb un nen petit.
El gran dispositiu electoral, muntat per la coordinadora Montblanc Decideix, va incidir en el fet que la jornada electoralista es desenvolupés amb total normalitat destacant els seus efectes positius, tenint en compte que gairebé es va arribar a la mitjana catalana, que ha rondat el 21%.