CDC i ERC treuen importància al descens de la participació en les consultes sobiranistes

Socialistes i republicans retreuen a CiU que adoptés un paper «més que discret» durant la jornada

Ni «punxada» ni «fracàs al quadrat». CDC i ERC van rebatre ahir els arguments amb què el PP, Ciutadans i la Brunete mediàtica van menystenir les consultes de diumenge traient importància als més de 6 punts que va baixar la participació respecte a la primera onada de consultes, la del 13 de desembre. CDC va argumentar que l'intent de «criminalitzar» i «ridiculitzar» les del 28 de febrer és només «la resposta de la por». Puig va subratllar les virtuts de la iniciativa «des del punt de vista democràtic» i la va defensar com a expressió d'«un país que no es rendeix». El secretari general adjunt de Convergència va dir que no hi ha cap altra proposta nascuda de la societat civil que impliqui un de cada quatre ciutadans. «CiU es compromet a prendre'n nota», va garantir.

També Esquerra va trobar «molt positiva» la mitjana de participació de les dues onades de consultes, del 25%. Llorente va interpretar els resultats com un aval a la via gradualista per la independència per la qual aposten els republicans. «S'equivoquen els que creuen que la independència caurà com una fruita madura i arribarà per si sola sense esforç», va etzibar de manera encoberta a CiU. No va ser l'únic retret que ERC va llançar a la federació. Llorente va lamentar que la formació que lidera Artur Mas rebaixés el seguiment de les consultes respecte a les del desembre i ho va atribuir al fet que ja només es preocupa per la proximitat de les eleccions al Parlament.

Aquest va ser precisament el flanc dels comentaris del PSC, que reiteradament ha criticat una suposada deriva sobiranista de la federació. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, va expressar la seva «perplexitat» pel paper «més que discret» de CiU, que no va implicar els seus màxims dirigents en la jornada. Per Iceta, el fet que CiU hagi abandonat el paper «protagonista» que va adoptar el 13-D es deu al fet que «les eleccions són més a l'horitzó». Felip Puig va negar rotundament que la implicació de CiU fos menor i va justificar la seva absència mediàtica –en l'anterior onada es va fer sentir a Osona– per problemes d'incompatibilitat d'agenda.

ICV va justificar la davallada de la participació pel greu context econòmic. «La classe política, les empreses i la població en general busquen solucions a la crisi i aquest tema passa a segon pla», va assenyalar Dolors Camats. No obstant això, va trobar «positiu» que més de 62.000 persones s'acostessin a les urnes per expressar-se.

LES VALORACIONS

FELIP PUIG
SECRETARI GENERAL ADJUNT DE CONVERGÈNCIA
«Quina altra causa civil provoca avui que el 25% de la gent del país expressi la seva opinió?»
MIQUEL ICETA
VICEPRIMER SECRETARI DEL PSC
«La participació probablement ha estat més baixa del que s'esperaven els organitzadors»
IGNASI LLORENTE
PORTAVEU D'ERC
«S'equivoquen els que creuen que la independència caurà com una fruita madura i arribarà per si sola i sense esforç»
DOLORS CAMATS
PORTAVEU D'ICV AL PARLAMENT
«Com a partit polític sabem com costa mobilitzar políticament la població i és positiva la participació»
ALÍCIA SÁNCHEZ-CAMACHO
PRESIDENTA CATALANA DEL PP
«Les consultes van punxar»
JORDI CAÑAS
PORTAVEU DE CIUTADANS
«Són un fracàs al quadrat. No calia aquesta comèdia»

Cospedal critica que el PSC no frenés les consultes

pau cortés

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va lamentar ahir que ni el govern espanyol ni el de la Generalitat hagin fet «absolutament res» per aturar les consultes sobre la independència que van tenir lloc el cap de setmana a diferents municipis de Catalunya. Cospedal va acusar directament el PSC i el PSOE perquè han estat els que «han consentit que aquesta consulta il·legal s'hagi produït».

Cospedal, malgrat considerar que els referèndums són inconstitucionals, veu com una «qüestió complicada» la possibilitat de recórrer als tribunals, ja que el procés s'ha dut a terme d'una manera diferent «per eludir la llei». La dirigent popular també va valorar la participació ciutadana, d'un 21,5%, com a «escassa», i com un fet que demostra «que l'interès dels catalans està en altres punts, particularment en la crisi econòmica».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.