Valtònyc, lliure a Bèlgica a l’espera de l’euroordre
La justícia flamenca deixa en llibertat el raper, després de la seva entrega a la policia
El mallorquí confia “plenament” en els tribunals europeus
Condemnat a presó a l’Estat espanyol per injúries a la corona, el raper Valtònyc queda en llibertat amb mesures cautelars a Bèlgica a l’espera d’una decisió judicial sobre la seva extradició. El tribunal flamenc que estudia l’euroodre emesa per les autoritats espanyoles va deixar ahir en llibertat Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, i ara decidirà si entrega o no el cantant mallorquí de 24 anys, que s’enfronta a 3 anys i 6 mesos de presó per les lletres de les seves cançons.
Segons va confirmar la mateixa fiscalia de Flandes Oriental, l’artista mallorquí es va presentar ahir al matí de manera voluntària davant la policia i, tal com preveu el protocol d’euroordres, va ser detingut i posat a disposició del jutge d’instrucció de Gant, que va decidir deixar-lo en llibertat amb la condició que no surti del país mentre estudien el seu cas. Per preparar la seva defensa, el raper té a la seva disposició dos dels advocats del president Puigdemont, Gonzalo Boye i el flamenc Paul Bekaert. Tots dos van aconseguir recentment guanyar l’euroordre dels exconsellers exiliats a Brussel·les i ara lluitaran per la demanda d’extradició contra Valtònyc al·legant que les cançons pel qual se’l persegueix són “llibertat d’expressió”, segons va dir el mateix cantant ahir.
Just després del seu alliberament, el raper va oferir una roda de premsa per explicar la seva situació personal i legal a Bèlgica. “Estic molt content de ser lliure, però també molt enfadat perquè aquí em donen la raó”, va afirmar Valtònyc assegurant que confia “plenament” en la justícia belga. El cantant va aprofitar la presència d’una trentena de mitjans espanyols, catalans i internacionals, entre ells la BBC, per recordar que ell “no ha fet res més que cantar” i denunciar que la justícia espanyola el persegueix pel fet de ser “d’esquerres, comunista i independentista”. També va revelar que les autoritats espanyoles van marcar la casella de “terrorisme” en el formulari de l’euroordre. En concret, l’Audiencia Nacional el va condemnar per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona per les seves cançons.
Vida a Gant
El mallorquí es va mostrar positiu i serè sobre la seva nova vida personal a Bèlgica, tot i les dificultats legals a les quals s’enfronta. Així, va explicar que ha llogat una casa a Gant, treballa com a dissenyador web i, sobretot, espera poder seguir fent cançons i concerts. “La meva intenció és fer feina, viure i seguir cantant i, si puc tornar a l’Estat, ja ho faré quan hi hagi una República catalana”, va dir. Va negar que ni Puigdemont ni el “Consell de la República” financin la seva estada a la ciutat flamenca. Per contra, va assegurar que ell mateix es paga els seus costos personals i que els legals els cobreix amb els fons de la caixa de resistència proporcionada per la iniciativa Ni un pas enrere. Això sí, va tenir unes paraules d’admiració cap al president català assegurant que per a ell és “un exemple de dignitat i resistència”. Valtònyc no confia en el canvi de govern a l’Estat espanyol per resoldre la seva situació, no n’espera “res” ni té “cap tipus d’esperança” en el nou executiu socialista, i va recordar que “de moment” Sánchez només ha “endurit” el Codi Penal, fet que no considera “gaire progressista”.