Londres vol crear una àrea de lliure comerç per a béns
La proposta que serà tramesa a la UE s’aplicaria després del ‘Brexit’, evitaria els controls de duanes i mantindria oberta la frontera amb Irlanda
El sector dels serveis no hi és inclòs
El govern britànic va acordar ahir proposar a la Unió Europea (UE) la creació, després del Brexit, d’una àrea de lliure comerç per a béns, la qual cosa evitaria els controls de duanes i mantindria oberta la frontera amb Irlanda.
Després d’hores de tenses negociacions a Chequers (sud-est d’Anglaterra), els ministres van acordar que, per fer possible aquest lliure comerç, el Regne Unit mantindria una equivalència reguladora amb la UE per a béns, encara que no per a serveis, segons un comunicat.
La primera ministra britànica, Theresa May, va indicar que la setmana que ve es donaran més detalls d’aquesta proposta, en un Llibre Blanc que serà enviat a Brussel·les.
Segons la líder conservadora, el pla crearà “una àrea de lliure comerç Regne Unit-UE que establirà una normativa comuna per a béns industrials i productes agrícoles”, si bé el Parlament britànic haurà d’aprovar qualsevol futur canvi en aquestes regulacions. “Com a resultat, s’evitaran friccions en el camp del comerç, protegint així l’ocupació i les formes de vida, al mateix temps que complim el nostre compromís amb Irlanda del Nord”, i es manté la sobirania parlamentària del país, va afirmar.
“També hem acordat un nou model duaner favorable a les empreses que ens donarà llibertat per tancar nous acords comercials en altres parts del món”, va assenyalar. Així, el govern britànic proposa un sistema de duanes que evitaria els controls fronterers en aquesta àrea comuna, de manera que el Regne Unit aplicaria les tarifes i polítiques comercials pròpies als béns destinats al seu territori i les comunitàries als que es dirigissin a la UE.
Londres vol mantenir fora d’aquest acord de lliure comerç en el sector dels serveis, ja que pensa que és el que més pot expandir-se mitjançant pactes comercials amb tercers països.
Paral·lelament, el Regne Unit proposa crear un “marc institucional conjunt” que asseguri la “interpretació i aplicació consistent” dels acords bilaterals britànic-comunitaris, que tindria en compte, només quan fos necessari, la jurisprudència del Tribunal Europeu de Justícia.
Els ministres, dividits entre partidaris d’un Brexit dur o més suau, van acordar aquesta “posició col·lectiva” després d’un dia de converses maratonianes. També van decidir que el govern britànic ha d’“accelerar els preparatius” per al cas que no s’arribi a un acord amb la UE per a la data límit del Consell Europeu del pròxim octubre.
Trump veurà May i la reina fora de Londres
El president nord-americà, Donald Trump, serà rebut per May i per la reina Elisabet II fora de Londres quan visiti el Regne Unit entre el 12 i el 15 de juliol. El mandatari passarà la major part de l’estada fora de la capital per evitar la gran manifestació de protesta que es prepara contra la seva presència. Trump i la seva dona, Melania, viatjaran en l’Air Force One dijous que ve des de la cimera de l’OTAN a Brussel·les i aquella nit els rebrà May a la residència de Blenheim, on va néixer Winston Churchill, per sopar amb un centenar de convidats. Divendres, tots dos tindran una reunió de treball.