Política

Lamenten que no s’avancés gens en la situació política

ERC i el PDeCAT valoren que es pogués parlar d’autodeterminació però deploren que no s’hi donés resposta ni alternativa

La CUP no veu diferències amb el PP, i els comuns demanen diàleg intern

Un primer pas per poder reprendre el diàleg però ni de bon tros suficient, i fins i tot nul pel que fa a avenços en la situació política. Així valoraven els dos grans partits que donen suport al govern, ERC i el PDeCAT, els resultats de la reunió a La Moncloa. El president del grup republicà al Parlament, Sergi Sabrià, agraïa el “canvi de formes” a l’altra banda, traduït en “bones paraules i bona predisposició”, però lamentava que no s’avancés gens ahir, ja que “esperava més” d’una trobada que no va aportar “cap més novetat”, vist que continua negant-se l’exercici d’un dret universal com el d’autodeterminació, fet que veu “indispensable” per solucionar el conflicte. Encara més, veu “especialment sorprenent” que el 2018 no s’accepti, quan democràcies consolidades com el Canadà o la Gran Bretanya, que tampoc ho tenien en els seus ordenaments jurídics, hi van saber donar curs. “L’Estat espanyol és l’anomalia”, apuntava Sabrià, que, això sí, confia “poder avançar i parlar d’autodeterminació seriosament” en properes reunions. El republicà, a més, demanava un canvi de criteri a la fiscalia sobre els presos polítics, fet que seria “benvingut” i fins i tot “imprescindible que es produís immediatament”.

En termes similars s’expressava la portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, que s’alegrava que la trobada ja suposa un canvi de criteri d’acord amb el que “feia anys” que reclamava el govern. Senserrich, que reclamava que a més de les lleis anunciades s’aixequi el vet a les que inclouen polítiques fiscals i ambientals, la veia una reunió “satisfactòria”, que tanmateix “continua sense donar resposta a la realitat de la situació política” catalana, ja que no es va plantejar cap alternativa a la demanda d’autodeterminació. “Entenem que en una primera reunió és difícil que tingui solució immediata, però és bo que se’n comenci a parlar obertament”, reflexionava, i demanava “valentia” al govern espanyol per deixar de buscar l’excusa en una Constitució que, segons molts catedràtics, hi podria donar empara, amb una altra lectura.

Molt més crítica era la CUP. El diputat Vidal Aragonès denunciava que es va pel camí de “tancar per dalt el que es va obrir per baix el 2012”, el clam per l’autodeterminació, a què Torra no ha renunciat, si bé “tampoc pren cap mesura per avançar-hi”. Aragonès criticava que el govern espanyol no tan sols hi ha tancat la porta apel·lant només a l’article 2 de la Constitució, sinó que l’aparell de l’Estat no ha rebaixat “absolutament en res” l’actuació repressiva, ni tan sols ha reconegut que té exiliats i presos polítics. “Que algú ens digui dels cinc punts de Torra i de les respostes de la ministra portaveu quines diferències hi ha amb el que plantejava el PP”, interrogava el cupaire, que creu que més que diàleg hi ha “dos monòlegs que no duen enlloc”, fet que significa “un pas enrere” per al poble de Catalunya en què no trobaran la CUP.

Xavier Domènech, líder dels comuns, va instar el govern estatal que no cal moure’s del marc constitucional “per permetre al poble expressar-se”. Això sí, reclamava a Torra que abans de la segona reunió amb Sánchez hi hagi una trobada amb tots els grups parlamentaris per definir les prioritats del país, segons va aprovar el Parlament la setmana passada en una moció del PSC.

A Twitter, l’ANC recordava que el dret a l’autodeterminació és “irrenunciable” i apareix als tractats internacionals ratificats per l’Estat, que “un cop més demostra la seva por a les urnes”. “Nosaltres ja l’hem exercit. Implementem el mandat de l’1-O!”, insta. En la mateixa línia, els CDR avisaven en el seu compte oficial: “No som aquí per parlar d’Estatut. No hem arribat fins aquí per tirar la tovallola. No acceptem pactes ni canvis de rumb. Tireu endavant el que vau prometre en campanya electoral o dimitiu.”

Cal afrontar el dret a l’autodeterminació políticament i amb valentia, sense posar l’excusa en les lleis
Maria Senserrich
portaveu del pdecat
N’esperàvem més, d’aquesta trobada; però això no vol dir que ens aixequem de la taula
Sergi Sabrià
president d’erc al parlament
Per què diuen que ha estat molt positiva la reunió? La resposta ha estat la mateixa que donava el PP
Vidal Aragonès
diputat de la cup
Es viu el principi del principi d’una nova etapa tant per a Catalunya com per a Espanya
Xavier Domènech
líder catalunya en comú-podem
Mantenir la independència com a objectiu de fons no impedeix poder dialogar i acordar
Miquel Iceta
líder del psc
Hem vist una reunió entre dos socis d’investidura, n’hem estat absents tots els no independentistes
Inés Arrimadas
líder de cs a catalunya

Satisfacció del PSC, i dures crítiques de Cs i el PP

Des del PSC, Miquel Iceta es mostrava satisfet que es recuperés un “diàleg normalitzat i sincer”, i apostava perquè tingui continuïtat en les comissions bilaterals. “Estem en un moment propici, la feina pendent és moltíssima”, s’engrescava, tot i que criticava que Torra mantingui el buit al rei i també tenia dures crítiques a la CUP però sobretot a Cs, perquè “només busquen el conflicte i dificultar l’entesa”. Precisament Inés Arrimadas lamentava que Sánchez “confon Catalunya amb el separatisme”, i denunciava, com va fer el PP, que mig país no va ser representat a la reunió. Per ella, el govern espanyol està “legitimant i tapant” per interès polític l’actuació de l’independentisme i empara que continuï “l’obsessió processista”. “Ha anat a la Moncloa com el cobrador del llaç”, deia de Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.