Carles Salgas fa 23 anys que és a l’Ajuntament; set com alcalde i la resta com a regidor amb diferents responsabilitats. Salgas és, a més, president del PDeCAT al Baix Empordà. Ha estat, entre altres, conseller comarcal, formant part de la presidència; president dels consells esportius gironins, i, aquest darrer mandat, diputat a la Diputació de Girona
Carles Salgas (CiU) és un polític veterà. Enfila la recta final d’un segon mandat amb la il·lusió de poder tancar projectes, entre els quals hi ha l’endeutament zero municipal i la urbanització de la zona de comerç SAU-4, prioritaris per a ell. Salgas va arribar finalment a l’alcaldia després de setze anys com a regidor, amb diferents responsabilitats, com ara primer tinent d’alcalde. Per això, i amb perspectiva, i ara ja com a alcalde durant dos mandats, remarca la importància de poder anar complint un projecte.
Com definiria aquest mandat?
El de la satisfacció de poder anar tancant projectes, especialment perquè molts els vàrem plantejar quan vaig arribar a l’alcaldia, ara fa set anys. Aquest segon mandat ens ha permès poder veure com es concretaven. Aquest penso que és un dels elements més destacats d’aquest mandat.
Quins projectes destacaria?
Una de les nostres prioritats ha estat la reordenació del sector SAU-4, la zona comercial de Mont-ras. Pensi que ens vàrem trobar un projecte que no es va finalitzar i que està situat al rovell de l’ou del nostre municipi. Calia actuar-hi. Ara el que s’ha fet és actuar en temes com ara les voreres. Pensi que l’obra per a l’acabament de la urbanització està valorada en més de 500.000 euros.
Una quantitat important, tenint en compte el pressupost de Mont-ras?
Sí, perquè el pressupost volta els 1,7 milions d’euros. Però el més rellevant és que aquest mig milió d’euros no ha sortit de la caixa del municipi.
Com ha estat possible aquesta operació de finançament?
Hi ha hagut tot un procés de subhasta de diverses parcel·les. Empresaris del poble van aposar per comprar parcel·les, i això és important. Què hem aconseguit nosaltres? Doncs aconseguir, amb aquesta subhasta, els diners suficients per poder abordar la urbanització d’aquest sector sense que afectés el pressupost municipal. Tres parcel·les varen quedar desertes i ens les vàrem quedar. Estem parlant de sis parcel·les, de les quals tres s’han venut per subhasta. I ara estem en la fase d’execució de les obres. Estem molt contents perquè, com ja he dit, sense fer cap aportació municipal es podrà urbanitzar aquest sector qualificat com a serveis terciaris.
Quines altres actuacions destacaria?
Aquesta és, sens dubte, una actuació important per al municipi, especialment per com havia quedat aquest sector. Però estem treballant en temes pendents, com ara la connexió amb la canonada del Pasteral, que passa per Mont-ras i va a Torrent. Ara anem amb Capsa, el servei de Palamós. Un cop estiguem connectats ja podrem fer el concurs per a la gestió de l’aigua en baixa. Cal destacar tot el que es va fer al voltant del pavelló poliesportiu, que ja venia de l’anterior mandat, a través del pla d’obres i serveis. El que es va fer va ser ampliar el pavelló, en el que fa referència a l’estructura, però el que és més important és que aquesta instal·lació es va poder posar totalment al dia pel que fa a mesures de seguretat. Un tema rellevant perquè també fa la funció de pati de l’escola.
Quina és, o ha estat, una de les seves prioritats pel que fa a l’acció de govern?
Una de les nostres prioritats és continuar amb l’endeutament zero. Aquesta és per a nosaltres una prioritat, i important. El 2014 finalment ho vàrem aconseguir i això és una fita que m’agradaria que es mantingués, que es continués. I per què dic això? És cert que no pots plantejar-te fer actuacions molt importants, perquè després generes endeutament, això és com una empresa. El que passa és que quan tens endeutament zero i tens capacitat per poder pagar els manteniments de totes les instal·lacions municipals i per poder fer inversions, penso que es dona un bon equilibri. Pensi que tot això s’ha aconseguit sense apujar els impostos municipals.
Des de quan?
Doncs ja fa de vuit a deu anys que no apugem els impostos. Un objectiu clar que tenim és el de seguir millorant la imatge del municipi; un treball que ja es va iniciar, però hi seguirem treballant. Per exemple, tota l’actuació a l’entorn de SAU-4 ja representarà una millora per a aquest sector, així com el treball que hem fet en diferents giratoris i altres zones. La gran fita és endeutament i inversions sostenibles. A què t’obliga això? Doncs a fer guardiola!
D’aquí a un any hi haurà eleccions municipals. Com creu que pot afectar tot el procés que s’ha viscut a Catalunya?
En principi en l’àmbit municipal la situació és diferent. Tot es viu precisament en clau municipal. Però sí que he de dir que els municipis hem actuat a primera fila d’aquest procés que hem viscut. Els municipis hem estat clau en tot el que fa referència al procés. Entenc que ha estat i ha de seguir sent així. Tot s’aconsegueix a través de les bases, de la gent del poble. Aquest, el poble, ha de donar suport a aquestes iniciatives i, per això, el món municipal crec que seria bo que també mantingués el projecte de la construcció del nou país. Això per mi és importantíssim. Nosaltres, des de Mont-ras, hem estat totalment partícips en tot moment. El 9-N va ser molt important perquè va haver-hi debat, entre el sí i el no, i evidentment va haver-hi vots del sí i del no. L’1-O ja va ser un moment de certesa, que calia fer-ho possible. Va ser un moment perquè el poble demostrés, votés, el que volia. Crec –i estic parlant en clau local– que els municipis hem de seguir anant al costat de la gent, de les bases. I només d’aquesta manera es podrà construir alguna cosa, sempre respectant el sentit majoritari de la gent. Aquest, penso, continua sent un repte per a tots.