Martí Sans
Alcalde de Biure
“No m’havia empadronat i no em vaig poder votar”
“Presentar-me com a alcalde em va reubicar al final de la meva carrera”
“Hi ha raons objectives perquè continuï quatre anys més”
Va néixer a Biure l’any 1946. És mestre jubilat. Llicenciat en filosofia i ciències de l’educació per la UNED, i va treballar com a professor de català (1972-90). Militant del PSC. Ha estat diputat al Congrés (83-87) i al Parlament (95-99), i regidor de Peralada (83-91) i Figueres (91-99). Ha estat a la Diputació (87-91) i al Consell Comarcal (91-97 i 15-?). Va ser director general de Pesca (03-08).
Què és més complicat: ser director general de Pesca de Catalunya o alcalde de Biure?
Sent alcalde es tenen unes sensacions que no tens quan ets diputat o director general. A Biure, hi vaig estar fins als 10 anys i en jubilar-me em van demanar que em presentés. I vaig dir que sí. Se’m van despertar moltes sensacions que tenia completament amagades. La relació que havia estat complicada amb el meu pare, ara, en tornar, la vaig veure diferent. Ser alcalde de Biure m’ha fet tornar als orígens. I sense haver-ho previst. Quan vam anunciar que ens presentàvem vaig demanar al meu equip que no m’acompanyés. Volia passar casa per casa per recuperar allò que feia 30 anys que no veia. Jo visc a Vila-sacra. Presentar-me com a alcalde em va reubicar al final de la meva carrera política. En una dimensió en què em trobo còmode.
Per què es va presentar amb 70 anys?
Un dia esmorzant amb un amic, m’ho va deixar anar. Patia perquè pensava que la gent diria: “Què vol aquest ara?” Fins i tot em vaig oblidar d’empadronar-me i no em vaig poder votar. Vaig votar a Vila-sacra. El meu primer any, el vaig haver de fer servir per situar-me. Ho va reflectir molt bé l’agutzil, que és un crac. Ell em va dir: “Ja et diré què et passa, a tu. Des dels 20 anys has tingut secretàries i ara ets un desastre d’ordre.” Tenia tota la raó.
Pensa continuar?
Hi ha raons objectives perquè continuï quatre anys més. M’ha passat el temps volant i hi ha coses que han quedat per fer. Inicialment, potser no vaig estar prou atent a la mecànica municipal. Reconec que podria haver rendit més. Hi ha coses per acabar. Sobretot penso en la depuradora.
No ens la paguen però ens la pagarem nosaltres. Inicialment l’ACA ens va dir que ens tocava el 2022. No ens sobre res però portem un gestió molt austera.
Fonts de finançament, Diputació, Consell…
Sobretot la Diputació. Hi ha una cosa que qualitativament és important. No engreixa el calaix però crea una sensació d’austeritat. A més, l’IBI de l’autopista ens fa ingressar molt més que abans.
Hi ha recursos a caixa?
Sí, n’hi ha. La gestió dels equips anteriors, pel que hem vist, també va ser correcta. Res a dir. Intentem anar fent hores: hem millorat l’entrada de l’ajuntament, hi ha una paret que se’ns ha enfonsat que ens costarà 100.000 euros i tenim un problema que hem d’acabar de decidir amb la recepció de TDT. Posarem un reemissor que ens costarà uns 30.000 euros. Amb el mundial, la gent no va poder veure el futbol. La gent em troba pel carrer i es queixa.
Això és més dur que torejar amb les confraries de pescadors?
Allò era dur d’una altra manera. Van trobar més agraïda la direcció general que el Parlament. Soc molt de poble.
Com a alcalde, com ho viu?
Biure és un poble petit. Visc a Vila-sacra però tot el dia soc aquí. Com a alcalde, vaig passar moments durs l’1-0. Soc federalista, no soc independentista. Però els independentistes també són la meva gent. Què cony fem tots plegats, que no podem trobar un punt de trobada! Home, com a federalista haver de fer discursos l’Onze de Setembre ha estat complicat. Sempre recordo que no hem de perdre la cohesió com a poble, perquè si perdem la cohesió prendrem mal. Tan demòcrata és un independentista com un federalista o un unionista. Això no marca. Marca l’actitud i el tarannà de les persones. Ara estic acollonit: les dues posicions estan molt enfrontades. Quan l’independentisme arribi al 60% no faré pas cap resistència. Però no hi és. Al poble no hi ha grans problemes. Penso que hi ha marge de maniobra per arreglar coses i per viure millor.
Diu que es vol tornar a presentar. Deu tenir al cap alguns projectes concrets.
Sobretot hem d’acabar la depuradora. Ara tot just fem el projecte. Abans, però, hem hagut d’arreglar trams de baixada d’aigua que tenim amb canonades d’uralita. Aprofitem per posar fibra òptica i tal. Se’ns ha endarrerit. Una altra qüestió que s’ha d’afrontar és l’accés a l’ajuntament. S’hi ha de posar un ascensor. I també un altre tema que caldrà consultar amb la gent: al poble hi ha algunes cases buides, a la plaça només n’hi ha tres. Vull plantejar si, de mica en mica, l’Ajuntament les pot comprar. Perquè no es degradin i es faci patrimoni municipal. A Biure tenim tranquil·litat i hem de tenir el poble endreçat. Això val diners però sembla factible.
La depuradora és prioritària, com la pagaran?
Amb ajudes i potser amb fons propis. No fa gaire ens va caure un mur que en un poble com aquest és molt important. L’administració ja ens ajudarà. La depuradora és molt necessària. Volem un poble net i sa. Ens convé també mantenir els camins bé, i els arreglarem. Formigonem trossos i camins d’accessos a les finques. I també ens cal reflexionar sobre les necessitats futures.
Cal planificació?
Hi ha una qüestió estratègica que cal posar sobre la taula. Ens convé saber com volem Biure d’aquí a 25 anys. Estic parlant de buscar tres o quatre elements que ens justifiquin tirar en una direcció i no en una altra. Ens cal una guia estratègica.
Tenen un pavelló infrautilitzat.
No feia falta. És un pavelló que no es fa servir. Som uns 240 habitants. Encara abans s’hi feia la festa de la gent gran, ara ni això. A Figueres ens fan servir el pavelló, fet que ens serveix per pagar-nos el manteniment.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.