XAVIER QUER
Alcalde de Crespià
“Els alcaldes haurem d’assumir riscos”
Considera que les municipals de l’any vinent seran molt polítiques
Millorar la qualitat de l’aigua és el repte immediat
Francesc Xavier Quer Bosch (Crespià, 1962) és l’alcalde del seu poble des del 1995, però el 1987 ja havia entrat a l’Ajuntament com a regidor. És advocat i perit judicial. Milita al PDeCAT
Han pogut tirar endavant tot el que tenien previst aquest mandat?
En part, sí. Ara s’estan acabant les obres de la botiga bar. Serà municipal, en règim de concessió. I d’altra banda, teníem un altre projecte important per a aquest mandat, com és la connexió de la xarxa d’aigües amb la d’Esponellà, que permetrà millorar la qualitat de l’aigua que tenim aquí. Ara estem en la fase administrativa, de recollir informes. No sé si l’obra estarà enllestida a finals de mandat.
El pla general d’urbanisme, el POUM, està aprovat inicialment. En quina fase del procés es troba ara?
Ens falta respondre les al·legacions i enviar-ho a Urbanisme perquè hi donin el vistiplau. Després el podrem aprovar definitivament. Però abans encara estem pendents de rebre informes de diversos estaments, com ara l’ACA i el Ministeri de Foment.
És un planejament de continuïtat?
Plantegem quasi el mateix que hi ha ara amb petits retocs. En principi hi hem posat una nova zona de sòl urbanitzable, per mirar si s’executa, però caldrà veure si definitivament queda incorporada. De fet, no tenim demanda per créixer amb construccions noves. Sí que hi ha certa demanda d’habitatge de lloguer o per rehabilitar.
Quin és el principal problema o repte que té Crespià?
El tema de l’aigua és important. No tenim problemes de quantitat, però sí de qualitat. Solucionar-ho serà important per als veïns, per això hem projectat la connexió amb Esponellà que deia abans. La resta de problemes són els típics dels pobles rurals; el més important, el manteniment de camins, que requereix inversions cada cert temps.
Creu que les administracions superiors donen prou suport als municipis petits com el seu?
[Riu] S’està tramitant una nova llei de territori (d’urbanisme), que veurem com acaba, i que en principi no ens agrada. Introdueix canvis i conceptes nous, amb figures relatives al sòl no urbanitzable que no acabo de veure bé perquè poden acabar sent, més que res, un inconvenient. A pagès, el que menys hi ha són pagesos i cal donar facilitats perquè les finques agrícoles s’adaptin a noves activitats i realitats.
Ara que parla de pagesia: el turisme rural ha de ser el motor econòmic de Crespià, en substitució de l’agricultura?
Que no quedin pagesos no vol dir que no hi hagi agricultura. El que passa és que ocupa molta menys mà d’obra. El turisme rural ha crescut molt a Crespià, però no substitueix res, sinó que, en general, és un complement. D’altra banda, potser no és convenient que ara tothom es posi a fer turisme rural. Només al Pla de l’Estany ja hi ha més de cent establiments d’aquest sector. Veig complicat que pugui funcionar, si no és com a complement. És una sortida més, però no pas la solució.
Implantaran el sistema porta a porta per a la recollida d’escombraries, com ja fa algun poble de la comarca?
No ho veig clar. D’entrada, perquè el porta a porta és més car i, d’altra banda, no deixa de ser tan sols un sistema més de recollida, però no disminueix la quantitat de residus generats. És un sistema més, que pot funcionar en determinats entorns urbans.
Vostè, que té 56 anys, és a l’Ajuntament des que en tenia 25. Es tornarà a presentar?
És aviat per dir-ho. No m’hauria de presentar perquè, tal com dius, fa molt de temps que soc a l’Ajuntament; ja ho veurem. D’altra banda, aquestes municipals estaran molt marcades per la situació política nacional, més que per qüestions locals. Als alcaldes encara no ens han tocat gaire, però tal com estan les coses, si es presenten a les eleccions, alcaldes i regidors hauran de ser conscients que hauran d’assumir més riscos.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.