JAUME FONTDEVILA
Alcalde de Gualta
“Ens cal planificar com volem créixer”
Aquest mandat ha permès finalitzar temes pendents de l’anterior
Es vol fer un pla estratègic per planificar el futur del municipi
Jaume Fontdevila és fill de Manlleu (Osona). És alcalde, en un primer període, del 2003 al 2007, i del 2011 fins a l’actualitat. És vicepresident segon del Consell Comarcal del Baix Empordà
L’alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila, destaca la necessitat d’impulsar un pla estratègic que permeti planificar el creixement del municipi. Aquest és, diu, un element essencial com a repte de futur. Aquest mandat s’enfila tancant projectes que venen de l’anterior
Quines han estat les principals actuacions d’aquest mandat?
Aquest mandat, de fet, era una continuació de l’anterior. El reptes? Doncs seguir millorant les infraestructures de Gualta. Hi havia obres que s’havien de finalitzar perquè, i malauradament, va passar el que va passar amb el pla únic d’obres i serveis. Ara, però, sembla que estem en situació de continuar. Un d’aquests temes era la construcció d’un nou dipòsit d’abastament d’aigua, perquè l’actual és insuficient. Un altre tema, i important, és la construcció d’un vial de circumval·lació que ha de servir per millorar la mobilitat a la població. Pensi que ara mateix el trànsit ha de passar pel nucli, que està format per carrers estrets i de difícil accés. Aquesta serà una millora important. A més, encara ens queda pendent la quarta fase del pla de millora del nucli antic.
En què consisteix aquesta quarta fase de millora del nucli?
El 2010 es va començar el projecte. Es va iniciar amb el canvi de tot el paviment dels carrers, es va soterrar la xarxa elèctrica, a excepció del telèfon, que també s’havia de fer i encara està pendent. El 2012 i 2013 es va fer la tercera fase i ara ens queda pendent la quarta. Bàsicament es tracta de completar el nucli antic.
Quins són els reptes de futur que ha d’encarar el municipi?
El poble de Gualta és un municipi molt dinàmic. Sempre dic que fa la sensació que anem amb el peu canviat. Som una població que quant a patrimoni potser no té gaire cosa, però per ser una població petita tenim una botiga, tenim un teixit social força important i es fan moltes coses. Però perquè tot això es pugui continuar mantenint ens cal impulsar un pla estratègic com a mínim a deu anys.
Amb quin objectiu?
Entre altres això vol dir que hem de desenvolupar un sector urbanitzable i que serveis avui en dia essencials, com ara la fibra òptica, puguin arribar al municipi. Això és essencial. Pensi que en les obres que es varen fer ja es va tenir en compte una previsió amb la canalització feta. Ara només ens cal un operador que estigui disposat a passar els cables. Això és important perquè la gent del poble i els que vinguin, ja siguin famílies, estudiants o professionals, puguin estar ben comunicats. També ens podem plantejar construir una escola bressol per donar servei a aquest nou sector urbanitzable, seria una opció. La idea és dotar d’habitatge perquè la gent vingui a Gualta com a primera opció, que vinguin a viure-hi. Gent nova, parelles joves. Aquest és el repte, que com veu no és per un sol mandat, sinó que és a llarg termini. Ara tenim una botiga de queviures al poble, que a més és fleca, però perquè segueixi i funcioni, aquesta o una altra, ens cal ampliar una mica la població. Al Baix Empordà hi ha uns 19 pobles que no superem els 500 habitants, especialment al Baix Ter.
Creu que pot afectar a les municipals la situació del país?
Crec que serà al revés. Seran les municipals, és a dir els pobles, els que poden tenir molta incidència, sempre que aquestes siguin primer. Quan es doni el tret de sortida les municipals seran el gran termòmetre del que s’està vivint al país i, molt especialment, cap on es vol anar. De les municipals derivarà d’una manera clara la composició d’organisme supramunicipals, com ara les diputacions. Les formacions que es presentin a les municipals permetran veure clarament per què aposta la gent. I aquest és un tema important.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.