ELS PROTAGONISTES
La vila termal, de cap per avall per obres
Actualment s’estan executant els treballs de sis projectes de forma simultània
L’equip de govern destaca les millores que comportaran i l’oposició creu que ha fallat la planificació
La simultaneïtat de diferents obres d’envergadura a Caldes de Malavella ha convertit els coneguts balnearis d’aquesta vila en el millor refugi per a autòctons i visitants. L’alcalde de Caldes, Salvador Balliu, esmenta fins a sis actuacions que es desenvolupen alhora al municipi: les obres de millora de la carretera de Llagostera –que travessen tota la població i que en un moment donat es van haver d’aturar perquè s’hi van trobar restes arqueològiques–; l’acabament de la plaça Mauthausen; l’asfaltatge de la rambla Recolons; l’adequació i enjardinament de la riera de Santa Maria i el condicionament del bosc de les Monges. I encara és ben visible la runa que ha generat el recent enderrocament de les cases velles dels mestres per fer-hi una escola de música. “El fet que a Caldes es duguin a terme sis obres de cop ho diu tot. Això és gràcies a una bona administració i economia. Estem millorant el poble en tots els sentits”, afegeix Balliu, de CiU, que fa front al darrer any del primer mandat en què ha gaudit de majoria absoluta.
Els portaveus dels principals grups a l’oposició –l’exalcalde Joan Colomer, de la Plataforma Independent de Caldes (PIC) i Ester Domínguez, d’ERC– coincideixen en la importància de tirar endavant la major part de les actuacions però retreuen a l’equip de govern una manca de planificació i, com a conseqüència, les molèsties que el volum d’obres provoca aquest estiu als veïns. “Tant en el cas de les obres de la carretera de Llagostera com les de la riera de Santa Maria s’haurien pogut fer fa anys perquè hi havia el finançament per fer-ho. S’ha fallat en la previsió”, exposa Colomer. Per la seva part, Domínguez creu que no és casual que les actuacions es facin a la recta final d’aquest mandat. “Es podrien haver fet de forma esglaonada, perquè l’impacte ara és molt gran”, raona. Altres retrets de l’oposició tenen a veure amb aspectes concrets de les obres que s’estan executant. Per exemple, en el cas de la plaça Mauthausen, ERC era partidària de fer-la tova i pensant sobretot en la mainada. I en el cas de l’asfaltatge de la rambla, la PIC creu que l’actuació hauria d’haver inclòs el carrer Major.
A més, els portaveus de la PIC i d’ERC sostenen que, malgrat haver-se desencallat diversos projectes, n’hi ha d’altres que, tot i haver insistit molt perquè es desencallessin, han quedat al calaix. I tots dos fan referència a la importància de completar el pavelló polivalent, amb l’habilitació d’unes grades i de vestidors, i la construcció de la nova biblioteca. “La biblioteca actual ha quedat petita per acollir la quantitat d’activitats que s’hi duen a terme”, indica Domínguez. “Fa sis anys que ja podríem tenir la nova biblioteca però el projecte, per al qual hi havia finançament, es va descartar. El nou projecte serà, ben segur, més car”, argumenta Colomer. El març de l’any passat, es va aprovar per unanimitat el pla funcional de la nova biblioteca.
Caldes disposa anualment d’un pressupost que se situa a l’entorn d’entre els 9 i els 11 milions d’euros. I té un nivell d’endeutament del 53%, un percentatge que, segons l’alcalde, és perfectament assumible. Amb tot, Salvador Balliu admet que el problema de Caldes, allò que en dificulta l’administració, és que, a més del nucli central, al municipi hi ha un total de set urbanitzacions, algunes de les quals tenen onze quilòmetres de carrers, amb tots els serveis de què se les ha de dotar. També en aquest sentit es fan millores. En el ple de finals de juliol, es va aprovar la portada d’aigua potable a Malavella Park, Can Carbonell i Turist Club. “A les urbanitzacions hi ha veïns que hi viuen tot l’any. Quan dic que Caldes és un dels millors pobles del món ho dic entre altres coses perquè està molt ben comunicat. Hi passa el tren, estem a prop de la ciutat de Girona i a una hora de Barcelona. Té una ubicació privilegiada”, sosté Balliu.
Amb 7.200 habitants, Caldes de Malavella, situada a la plana de la Selva, és coneguda per l’aigua termal que ha donat lloc als populars balnearis. De fet, l’evolució d’aquest municipi ha anat lligada indiscutiblement a les iniciatives relacionades amb les aigües del poble. I poden ser decisives també en el futur. En aquest marc, hi ha un projecte que genera força consens: la creació d’un centre termal d’ús públic a l’entrada de Caldes, que presti servei als veïns del municipi i que sigui prou atractiu per atraure forans. “És una zona que sempre ha estat abandonada i voldríem fer-hi un balneari modern. Amb uns banys públics just a l’entrada i darrere, els hotels. Per què la gent quan es planteja d’anar a un balneari no pensa a venir a Caldes sinó a anar a Andorra? Voldríem canviar això”, exposa Balliu. Els terrenys on hi ha el brollador són de Repsol i de moment s’ha aconseguit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconegui que l’aigua que en surt és de benefici públic.La realització d’aquest projecte, però, va per llarg. I la PIC ja ha anunciat que es mantindrà vigilant per evitar que el projecte s’acabi privatitzant.
Si bé aquesta és una iniciativa que fa convergir els grups polítics amb més representació al poble, hi ha una qüestió que suscita polèmica. Es tracta de l’adquisició, per part de l’alcalde, d’una finca a tocar de l’ermita de Sant Maurici, que des del 2015 és propietat municipal. “Hi ha un pla especial per a aquella zona i volem que es delimitin molt bé els interessos públics i els privats perquè segons quines obres es facin se’n podria beneficiar la part privada”, ressalta Colomer. “Per nosaltres el paratge de Sant Maurici era un tot i ens hauria agradat que no hi hagués interessos particulars pel mig. L’operació de compra d’una finca per part de l’alcalde no ens va semblar correcta”, afegeix Domínguez. Balliu es defensa assegurant que l’adquisició de la finca es va fer dins de la més estricta legalitat, amb la idea d’obrir-hi un hotel restaurant, i de forma completament transparent. Sosté que el pla especial preveu una millora de la part pública i que de cap manera afavoreix els seus interessos. Des del seu punt de vista, és un atac personal de l’oposició i repta els grups de la PIC i d’ERC a anar als jutjats si tan convençuts estan que hi ha algun tipus d’irregularitat. D’altra banda, un equipament molt reivindicat per al conjunt de la població és la construcció d’un institut. Fa molts anys que el centre és en mòduls prefabricats i, tot i que la solució ha de venir del Departament d’Ensenyament, l’Ajuntament va decidir de posar 500.000 euros per avançar l’obra i posar fi a aquesta situació de provisionalitat. Mentre que Colomer manté que aquest gest no ha servit de res i que el més calent és a l’aigüera, Balliu explica que el projecte executiu ja està enllestit i que les obres s’iniciaran l’any vinent. Si tal com diu l’alcalde, “el ciutadà al final el que vol és viure bé i tenir el màxim de serveis possibles”, la construcció del nou institut i també d’un tanatori són alguns dels projectes que queden pendents per al proper mandat sigui qui sigui el nou cap de l’Ajuntament.
Les frases
Salvador Balliu
ALCALDE DE CALDES
Joan Colomer
PORTAVEU DE LA PIC, A L’OPOSICIÓ
Ester Domínguez
PORTAVEU D’ERC, A L’OPOSICIÓ