“Per un grapat de vots”
El govern i els partits carreguen contra Cs perquè atia la confrontació pels llaços grocs a la via pública
Els d’Arrimadas demanen empara al defensor del poble
Condemna unànime de l’agressió al càmera de Telemadrid
La campanya contra els llaços grocs se li ha gira en contra al partit de Ciutadans, que ahir, ignorant totes les expressions de censura de la seva actuació, va continuar atiant la polèmica pels llaços grocs i va registrar, a Madrid, una petició d’empara al defensor del poble per la sensació de “desemparament i indefensió”.
La formació taronja va ser objecte al llarg de tota la jornada de les crítiques de tots els partits polítics i també d’ usuaris de les xarxes socials, que els acusen d’atiar el conflicte “per un grapat de vots”. Així ho va denunciar abans-d’ahir la diputada del PSC Eva Granados, i del mateix missatge se’n va fer ressò el vicepresident del govern, Pere Aragonès, ahir al matí. Fins i tot el PP, que va donar suport a la concentració de la Ciutadella, s’hi va afegir per recriminar-los que no haguessin controlat els manifestants en l’acte que va acabar amb agressions a un càmera de Telemadrid. El govern espanyol va fer una crida a tots els partits polítics sense excepció “a rebaixar la tensió”. Tots els partits sense excepció van condemnar l’agressió al treballador de Telemadrid.
Deixar espai a la política
El també adjunt a la presidència d’ERC va defensar que, a parer dels republicans, cal “deixar espai a la política” per “no traslladar als carrers una tensió política que es pot produir entre partits”. En aquest sentit, Aragonès va demanar “un compromís comú de totes les forces polítiques per garantir els drets de tots els ciutadans”.
El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, també des de Vilafranca, va demanar responsabilitat als polítics que “juguen a fer de piròmans”, en al·lusió encara que sense citar-los a Ciutadans, i els va instar a no buscar “l’incident, la polèmica i el marc de confrontació”.
Però mentre anaven incrementant-se les crítiques, la formació taronja va respondre a les queixes rebutjant qualsevol intent de “criminalitzar” els que retiren llaços grocs. “No acceptaré que es digui que qui treu un llaç és qui trenca la convivència i no qui diu que més de mitja Catalunya no és Catalunya”, va afirmar. Ciutadans es manté ferm en la seva actitud de denúncia de l’exhibició de llaços grocs en institucions i espais públics, i Arrimadas va presentar una queixa davant el defensor del poble per la sensació de “desemparament i d’indefensió de moltíssims catalans” davant la “intolerable” vulneració dels seus drets i llibertats.
Madrid se’n fa ressò
Ðes de Madrid també es va fer referència a l’ofensiva encapçalada per Ciutadans de retirar llaços grocs de la via pública. La ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, va demanar a tots els partits que contribueixin perquè no hi hagi tensió entre ciutadans a Catalunya pel tema de l’ús de l’espai públic. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, també es va referir a la polèmica dels llaços grocs i va insistir a debatre sobre el tema en la junta de seguretat que l’executiu català ha convocat el pròxim dia 6 de setembre. La ministra de Treball, Magdalena Valerio, va instar tots els partits a “apagar incendis i no encendre’ls” a Catalunya perquè llençar més llenya al foc no portarà res més que continuar incrementant la confrontació i “això no és una bona cosa”, va dir. Alhora, la diputada de Compromís Marta Sorlí va destacar la conveniència de no encoratjar la “tensa situació” que es viu a Catalunya per la polèmica dels llaços grocs, però va demanar que no es retirin dels carrers perquè considera que es tracta d’una mostra de la “llibertat d’expressió”.
Les forces independentistes, però, no van estar exemptes de crítiques. El PSC va recriminar al president Puigdemont que la crida a la calma d’abans-d’ahir quan ell “ha escalat el conflicte moltes vegades” i no és “el més indicat” per fer aquestes recomanacions, segons el secretari d’organització del PSC, Salvador Illa. El dirigent socialista també reclama que es mantingui “la neutralitat” de l’espai públic. Per l’alcaldessa Ada Colau, “el context difícil que vivim requereix treballar per rebaixar la tensió, no piròmans”.
La xarxa s’afegeix a les crítiques al partit taronja
Una campanya a Twitter amb l’etiqueta #riveraquitameeste convidava ahir el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a anar a indrets d’arreu d’Espanya a treure llaços grocs. La campanya, que té entre els seus impulsors l’escriptora Cristina Fallaràs, va recollir 38.000 piulades i es va convertir en tema del moment, és a dir, en un dels temes més comentats. Els textos contenien missatges entre irònics i reivindicatius, i majoritàriament defensaven la llibertat d’expressió de les persones que reivindiquen la llibertat dels presos a partir d’aquest símbol. Una piulaire de Madrid, per exemple, va mostrar una fotografia d’una tanca del parc del Retiro plena de llaços grocs, acompanyada d’un text en què convidava a posar-ne i afirmava que “no es tracta d’independència, sinó de justícia i democràcia”. La periodista Bea Talegón ess va afegir a la campanya amb una piulada en què només hi havia l’etiqueta i una fotografia d’ella mateixa amb un pin a la solapa de color groc que mostrava un puny amb el dit índex estès. Una altra usuària de la popular xarxa social es va afegir a la campanya amb una piulada amb l’etiqueta i un text en què diu: “Soc andalusa, no soc independentista però dono suport total que els catalans que així ho vulgui puguin demanar la llibertat dels seus polítics encarcerats. Rivera i Arrimadas són un perill per a la nostra democràcia.”