ERC s’abstindrà en la votació de la moció pactada per PDeCAT i PSOE per un “diàleg” dins la llei
Els republicans defensen que “la llei és mutable” i no pot ser l’argument per limitar la negociació
La formació es compromet a treballar per “un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies”
ERC ha anunciat aquesta tarda que no donarà suport a la moció acordada entre el PDeCAT i el PSOE al Congrés que insta el govern espanyol a “obrir un procés de diàleg polític” amb el govern català dins l’“ordenament jurídic vigent”.
El grup d’ERC del Congrés, que inicialment havia apuntat que donarien suport al text del PDeCAT, ha decidit finalment després d’una reunió no votar-hi a favor. La formació justifica que “en democràcia s’ha de poder parlar de tot” i l’únic limit ha de ser “el respecte als drets humans i als principis democràtics”.
En aquest sentit, adverteix que “la llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg”. “No donarem suport a la moció i treballarem per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies”, conclou.
El portaveu adjunt d’Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha avançat que s’abstindran en la votació de la moció, que es farà demà dijous. “El diàleg no ha de tenir límits i encara menys aquells imposats des de despatxos que retorcen les lleis al seu caprici ”.
El dialogo no debe tener limites y mucho menos aquellos impuestos desde despachos que retuercen las leyes a su antojo. Por ello, ERC se abstendrá.https://t.co/7qWx946kjg
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) September 12, 2018
Sense el vot a favor d’ERC la moció té poques possibilitats de prosperar.
El text presentat pel portaveu demòcrata, Carles Campuzano, aposta per encetar un diàleg “tothom pugui defensar les seves idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments”. Els socialistes han presentat una esmena que afegeix que “aquest procés de diàleg ha d’acordar les vies legals i democràtiques que permetin a la societat democràtica determinar el seu futur”. Un diàleg, puntualitza, que s’ha de desenvolupar “en el marc de l’ordenament jurídic vigent”.