DAVID FONT I SABALLS
ALCALDE DE BELLCAIRE D'EMPORDÀ
“Volem canviar el tarannà del local social”
La reforma del mas d’en Quintana anima l’actual equip de govern a continuar
Arreglar aquest carrer és una de les prioritats
David Font i Saballs farà 46 anys a final d’octubre, està casat i té tres fills. Treballa d’administrador de finques a Salt. Entre el 2011 i el 2016 va fer el paper de comte a ‘Bandera de Catalunya’
David Font va ser elegit alcalde el 2011, al capdavant d’una agrupació d’electors, Junts per Bellcaire (JBE), en aquest poble de 665 habitants.
Què el va portar a l’Ajuntament?
Tot va començar a l’escola del poble, dins l’associació de mares i pares. L’escola se’ns feia petita i la llar d’infants estava en uns barracons, i això ens va motivar a presentar-nos a les eleccions per ser un partit xarnera, ja que a Bellcaire sempre hi havia hagut dos partits, però a les municipals del 2011 no es va presentar cap altra candidatura. Vam definir un projecte global per al poble, però l’escola era el nostre pal de paller.
El consistori encara és monocolor.
Sí, som regidors i tots del mateix equip, però això no vol dir que no hi hagi oposició: l’oposició ens la fem nosaltres, debatem molt perquè és com ha de ser. Per a un municipi petit és ideal que hi hagi un sol grup a l’Ajuntament, sempre que s’hi reflecteixin les diferents veus i opinions que hi ha en el poble.
I què va passar amb l’escola?
Es va poder ampliar en fases al llarg de quatre anys, del 2011 al 2015, i la llar d’infants ja no està en barracons, sinó que és a l’edifici del centre cívic. A l’escola tenim ara uns 80 nens i nenes, més una vintena a la llar d’infants, alguns de pobles veïns com ara Albons. La nostra escola, El Rajaret, forma part d’una zona d’escolarització rural, la ZER Montgrí , compartida amb Ullà i Albons, que el curs 2014/2015 va rebre un premi Baldiri Reixac pel seu model educatiu i, de fet, ja n’havia rebut un altre en els anys vuitanta. És tot un orgull per al poble.
Són coses que ajuden a fer poble.
Sí, i en general ha crescut el teixit cultural i associatiu i la il·lusió per projectes comuns, com ara el grup de teatre i l’equip de futbol, que ara té unes bones instal·lacions, amb el suport de l’Ajuntament. Un dels nostres reptes de futur és canviar el tarannà del local social, que ara estem reformant i que volem convertir en un espai transversal perquè tothom hi pugui fer activitats. Un poble necessita llocs on la gent pugui compartir moments, aficions, converses... També des del 2012 tenim mercat setmanal, els dijous, i aquest és també un punt de trobada i socialització per als veïns, com ho són les botigues que hi ha al poble.
Com també deu ser-ho, d’una altra manera, el muntatge teatral ‘Bandera de Catalunya’, que s’escenifica al poble cada Divendres Sant.
Sí, ja vaig dir el 2011 en una entrevista publicada en aquest diari que Bandera de Catalunya era com l’ànima del poble, i continua sent-ho ara que hem canviat el format amb un plantejament de visites teatralitzades que permet conèixer millor el nucli antic. A part de donar visibilitat a la història mil·lenària del nostre poble, Bandera de Catalunya és una bona mostra de com la gent viu en comunitat i desenvolupa un projecte col·lectiu.
Què implica formar part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter?
Bellcaire és el segon municipi amb més terreny dins del parc, una realitat que ha estat perfectament compatible amb les activitats agrícoles que encara es desenvolupen al poble. Es tracta de respectar el territori i també la gent que hi treballa.
Projectes de futur?
De fet, un dels projectes que ens han fet decidir a tornar-nos a presentar a les municipals del 2019, amb un grup renovat, és la rehabilitació del mas d’en Quintana, també conegut com ca la Pepeta, un mas de 3.000 metres quadrats, al mig del poble, que vam comprar després de plantejar aquesta opció en una de les consultes populars que organitzem regularment. Ara també volem que el poble valori quins usos pot tenir aquest edifici amb valor històric. És el projecte Bellcaire 2040.
I a curt termini?
Ja s’ha fet la licitació de la rotonda que es farà a l’entrada del poble per dignificar-la i fer-la més segura, i les obres començaran al gener. No és un projecte municipal, però hi hem incidit molt. D’altra banda, vam arreglar el carrer Major i ara tenim pendent el carrer Molí, que havia estat un eix vertebrador del poble i ara ha quedat una mica relegat a ser una via de trànsit de vehicles, que volem convertir en pas de vianants.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.