JOAN POU
Alcalde de Massanes
“Tothom hauria de fer un dia d’alcalde”
“El conveni amb Endesa ha costat sang, suor i llàgrimes”
“De manera temporal, una empresa du el manteniment de l’aigua”
Joan Pou és alcalde des del maig del 2014, quan va rellevar el dimissionari Josep Maria Clopés. Des del 2015, és conseller comarcal d’ERC (a l’oposició) i batlle amb majoria absoluta (5 regidors de 7).
Joan Pou i Lucea (Massanes, 1976) havia fet d’agent de la propietat immobiliària i des de fa quatre anys és l’alcalde de Massanes. Cap de llista d’Independents per Massanes-Acord Municipal, vinculat a ERC, l’alcalde treballa per incorporar un secretari municipal –l’anterior s’ha jubilat– i destaca un recent acord amb Endesa que afavorirà el polígon.
Què destacaria d’aquest mandat?
Destacaria el canvi d’enllumenat, que suposa un gran estalvi en despesa pública. S’està fent per fases segons les subvencions. És una obra gairebé del tot finançada.
D’on ve la subvenció?
Bàsicament de la Diputació de Girona. El cost total fins al 2019 és d’uns 55.000 euros.
Això permet estalviar?
Depèn a quines hores, això permet estalviar un 50 o un 60%. I ara ens han robat cables, i no hi ha hagut tant d’estalvi.
Quins problemes hi ha a Massanes?
Últimament ens hem trobat amb un augment de residus voluminosos. Suposo que ve d’altres pobles. Hi ha, per exemple, matalassos. Tenim deixalleria pròpia, que s’obre dos cops al mes.
Han municipalitzat l’aigua?
L’empresa que hi havia tenia una concessió. S’havia de renovar. La idea és passar a una remunicipalització del servei. Ara, com que hi ha eleccions, i de manera temporal, ara l’Ajuntament durà la gestió i una empresa du el manteniment de la xarxa. No s’ha fet un concurs perquè, per import, no caldria fer-ho. Però és un període curt i després del mes de maig veurem cap on es va. La idea nostra [d’ERC] és la municipalització per abaixar els costos perquè és un cost molt elevat.
Quant costa la solució provisional?
El manteniment són 1.920 euros més IVA al mes. Segons l’informe de l’enginyera, es demostra que és més econòmic que abans.
Com és fer d’alcalde?
Segueixo pensant que és una experiència molt interessant. Aquí hi hauria de passar, almenys un dia, tothom. Així veurà els problemes que hi ha en el dia a dia. Com n’és, de complicada l’administració i per què ho és tant. Es fa complicat perquè no hi pugui haver martingales i casos de corrupció. És molt enriquidor, molt estressant: els problemes no són personals sinó de tothom.
Què el satisfà més del mandat?
Del que estic més content és que, després de deu anys, s’ha pogut signar el conveni amb Endesa per poder tirar endavant el polígon. Ha costat sang, suor i llàgrimes.
En què consisteix el conveni?
Al mes de març, després de mil problemes, els propietaris del polígon van signar el conveni. [...] Els propietaris han de pagar una instal·lació que val uns dos milions d’euros.
I què permetrà això?
Permetrà tenir la potència [elèctrica] transitòria, fins que no tinguin la definitiva, per començar a tenir llicències d’obres. Ja n’hi ha alguna que s’està movent.
Això vol dir que més gent es podrà instal·lar al polígon?
Sí, sí, és clar. Ara hi ha una ocupació d’una quarta part.
Com hi ha intervingut l’Ajuntament?
Vam demanar a Endesa una reducció de la potència. [...] Vam buscar la fórmula més avantatjosa i vam parlar amb el departament.
Com es passarà de la potència transitòria a la potència definitiva?
Depèn que els propietaris facin la instal·lació. Tenen dos anys per fer-la i l’han encarregat a Endesa. Això ha permès que del pressupost de fer una subestació elèctrica, que està valorada en 5,5 milions, s’hagi passat a 2.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.