Macron marca un punt i seguit
El president francès nega un “canvi de direcció” en la seva àmplia remodelació de l’executiu i manté el projecte de reformes
Intenta conservar l’equilibri entre ministres de centredreta i de centreesquerra
Fumata transparent. Dues setmanes després de la dimissió del ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, Emmanuel Macron va desvelar, ahir, la remodelació del govern. De manera simbòlica, va haver-hi fumata blanca a l’Elisi. Podríem qualificar-la, però, de fumata transparent per la insipidesa de l’anunci.
Amb un simple comunicat, la presidència francesa va anunciar vuit nous membres de l’executiu i sis membres que canvien de cartera. Va nomenar nous ministres de l’Interior, Cultura i Agricultura, quatre nous secretaris d’estat. També la creació d’un gran Ministeri per a la Cohesió Territorial.
“Avui no es produeix ni un gir ni un canvi de direcció”, va assegurar ahir al vespre Macron en una declaració televisada des de l’Elisi. En aquesta intervenció, el president francès va reafirmar la voluntat de continuar impulsant durant els propers mesos reformes neoliberals sobre les pensions i els funcionaris. Macron també aposta per la continuïtat mantenint un equilibri en l’executiu entre els dirigents procedents del centreesquerra i el centredreta, a més de la presència de personalitats sense experiència política però amb una trajectòria professional consolidada. Una representació de la “societat civil” que es va veure reflectida amb el polèmic nomenament d’Emmanuelle Wargon, la principal lobbista de Danone, com a secretària d’estat en el Ministeri de la Transició Ecològica.
Macron també es ratifica en una línia continuista amb l’elecció de Christophe Castaner com a ministre de l’Interior. Fidel entre els fidels, Castaner dirigia La República en Marxa (el partit del president francès). La fidelitat envers Macron d’aquest exdirigent del Partit Socialista (PS) –formació en la qual va militar durant 20 anys i va ser elegit com a alcalde i diputat regional i estatal– s’ha vist recompensada amb el seu nomenament al capdavant d’un dels ministeris amb més pes polític a França.
Pugna amb Philippe
El jove dirigent també es manté ferm en el desig d’aglutinar “el millor de la dreta i de l’esquerra”. Per una banda, va escollir com a nou ministre d’Agricultura Didier Guillaume, antic president del grup socialista al Senat i director, l’any passat, de la campanya de Manuel Valls en les primàries del PS.
Per l’altra, va elegir com a responsable de Cultura el conservador Franck Riester, que presidia a l’Assemblée Nationale el grup parlamentari d’Agir, una escissió moderada dels Republicans (dreta) que preveia presentar una llista pròpia en les europees del 2019, cosa que hauria dificultat la voluntat de Macron d’atreure l’electorat moderat de la dreta francesa. No obstant això, els grans beneficiats dels canvis en el govern francès són els dirigents del MoDem, el partit de François Bayrou, que li va aportar un suport clau en les presidencials. El pes d’aquesta formació centrista es veu reforçat amb l’elecció de Marc Fesneau, el president parlamentari d’aquesta formació, com a responsable de les Relacions amb el Parlament. Però, sobretot, amb la creació d’un gran Ministeri de la Cohesió Territorial que liderarà una altra dirigent del MoDem, Jacqueline Gourault.
Després de tres mesos de contratemps –sobretot amb les dimissions de Nicolas Hulot i Collomb, els dos ministres d’estat–, l’esperada remodelació del govern havia estat presentada com un punt i a part per donar un nou impuls a Macron, que ha tingut una caiguda significativa de la seva popularitat. Tanmateix, es tracta més aviat d’un punt i seguit. “Hem esperat dues setmanes perquè finalment Macron triï un home del seu entorn més proper al capdavant de l’Interior”, criticava el politòleg Thomas Guénolé, responsable de l’escola de formació de La França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon.
Guénolé subratllava les dificultats de Macron per atreure dirigents de pes al seu executiu. Una remodelació que s’ha perllongat durant dues setmanes “en què han emergit per primera vegada en el mandat de Macron diferències polítiques entre el president francès i el primer ministre Philippe”, recorda François-Xavier Bourmaud, de Le Figaro.
LES XIFRES
Escorcoll al domicili de Mélenchon
Enric BonetLa policia judicial francesa va escorcollar, ahir, a primera hora del matí, el domicili de Jean-Luc Mélenchon (republicà i socioecologista) i les seus de la França Insubmisa i del Partit de l’Esquerra. Aquestes inspeccions policials van produir-se en el marc de dues investigacions preliminars que afecten aquestes dues formacions liderades per Mélenchon: una sobre un presumpte cas de feines fictícies al Parlament Europeu –una investigació iniciada després d’una denúncia d’una representant de l’extrema dreta francesa– i una altra sobre les suposades irregularitats financeres de la campanya presidencial de Mélenchon. “Això no és la justícia ni la policia. No ens mereixem un desplegament tan desmesurat. És com si estiguessin detenint un mafiós, el cap d’una banda”, va assegurar indignat Mélenchon, que va gravar-se en vídeo i va emetre una declaració en el seu compte de Facebook al mateix moment en què es produïa l’escorcoll.