JOSEP OLIVERAS
Alcalde de Foixà
“A Sidillà sols veiem la punta de l’iceberg”
L’església de Sant Romà i el mausoleu esdevenen lloc d’atracció de visitants
Volen que la fibra òptica entri als tres nuclis
Té 53 anys i en fa 12 que està implicat en el govern del poble. És pagès, l’últim que resisteix a Sant Llorenç de les Arenes, i fa “una mica d’alcalde”, bromeja, tot i que el mòbil no para de sonar i rebre ‘whatsapps’ de veïns.
Fa quatre anys que és alcalde de Foixà, després de substituir l’anterior batlle, Joaquim Figuerola –que va morir recentment–, en la recta final de l’anterior mandat. La seva acció ha estat força continuista, i destaca que en els pobles petits les inversions se centren, sobretot, a mantenir la infraestructura i els serveis.
Què destacaria de la seva experiència al capdavant del municipi?
Que és complicat gestionar un municipi que té un terme força gran, de 20 quilòmetres quadrats, i poc més de tres-cents habitants. Els costos es disparen i cal vetllar per tots els nuclis, també per Sant Llorenç de les Arenes i la Sala.
En què s’han centrat aquests tres anys?
En el manteniment, com sempre. Hem mirat de posar la xarxa d’abastament d’aigua al dia, perquè hi havia trams molt envellits que, de retruc, provocaven pèrdues. També hem asfaltat força trams de camins, com ara el que connecta Foixà i la Sala, i ara ens hi estem tornant a posar amb la renovació de la xarxa d’enllumenat públic. Però sempre és el mateix, quan acabes per una punta, ja pots tornar a començar per l’altra.
I quins projectes tenen per als pròxims mesos?
En matèria de camins i xarxa viària, tenim en projecte millorar la pista entre Foixà i Sant Llorenç. Tenir els camins endreçats és vital. Sort en vam tenir, que els bombers i l’ADF frenessin l’incendi del 2013 i no anés a més.
Es plantegen algun equipament més?
De moment, no. Cada nucli ja disposa d’alguns espais.
Pensa tornar a ser el cap de llista, l’any vinent?
Creiem que ens tornarem a presentar, ja que en un poble petit tampoc hi ha gaires més opcions, però encara no n’hem parlat seriosament amb la resta d’edils. Personalment, sí que m’agradaria continuar un mandat més a l’alcaldia, però fins que no passi el Nadal, a principis de l’any vinent, no prendrem la decisió.
Quines prioritats es posen amb vista al futur?
Més enllà de les competències que tenim, volem lluitar perquè la xarxa de fibra òptica arribi als veïns i no passi de llarg. Hi ha molta gent que treballa des de casa, o la mainada cada cop depèn més d’internet per fer treballs o enviar-los a l’escola. No tenir un ADSL amb garanties comença a ser com viure sense electricitat a casa.
És una reivindicació compartida per altres pobles veïns, com ara Rupià i Parlavà. Han pensat a fer pinya amb altres alcaldes?
Nosaltres volem fer pressió, i si fes falta, amb altres ajuntaments, podria ser una via, però encara no n’hem parlat.
Les excavacions al jaciment de Sidillà, de retruc, els han posat al mapa del patrimoni català. Quin balanç en fa?
Tenim l’antiga església preromànica de Sant Romà consolidada. I atreu visitants. Els dies festius hi passa molta gent en bicicleta i aquest estiu s’hi han vist força cotxes aparcats. El fet que aviat reobrin el restaurant de Can Quel també ajudarà a donar una mica més de vida al poble i serveis als turistes.
Creu que haurien de prosseguir la recerca?
Des del meu punt de vista, i pel que m’han explicat els arqueòlegs Gisela Ripoll i Francesc Tuset, pensem que potser només s’ha descobert la punta de l’iceberg. Però el mausoleu tardoromà de l’edifici de Sant Sebastià també és una peça única. I com que tenen ganes de continuar, es podria anar més enllà si arriba el suport econòmic necessari de la Generalitat.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.