El PSC tem una sentència que perjudiqui el diàleg
Càrrecs locals reconeixen preocupació per una condemna de presó que pugui crispar l’ambient polític
Sostenen que un esforç d’entesa fins al judici beneficia el clima i la defensa dels presos
Diversos càrrecs locals del PSC admeten preocupació de les bases del partit perquè una condemna de presó als exmembres del govern català i als exlíders civils independentistes pugui perjudicar el diàleg polític i el clima d’apropament iniciats. Amb més o menys matisos, ningú no vol una condemna per rebel·lió i sedició per una posició personal però també perquè –i en això hi està tothom d’acord– no hi haurà cap altra sortida al conflicte que la política. Però també hi ha acord que, un cop es posa a rodar, la justícia avança sola i provar d’interferir-hi pot arribar a ser contraproduent per als mateixos afectats.
“Els jutges són els jutges”, sentencia un dels càrrecs locals sobre el caràcter gremial de la justícia i posa l’exemple dels contenciosos ordinaris dels ciutadans amb els tribunals: “Vols posar una denúncia o una demanda per qualsevol petit conflicte i el teu advocat et recomana no presentar-la aquesta setmana perquè el jutge de guàrdia no és procliu al teu interès i et proposa fer-ho l’altra setmana perquè la jutgessa que hi haurà en el torn pot estar més predisposada.” Per això la majoria de fonts consultades recelen d’especular sobre un procés judicial del qual encara no es coneixen oficialment les acusacions de la fiscalia general de l’Estat, tot i que no agrada el que s’ha filtrat als mitjans de comunicació sobre imputacions de rebel·lió i sedició. “És evident que hi ha preocupació però és una qüestió massa complicada per fer hipòtesis i jocs malabars”, indica Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí i vicepresident de l’Àrea Metropolitana.
Ni rebel·lió ni sedició
Els càrrecs consultats comparteixen l’opinió expressada per la direcció del partit. A més de considerar excessiva una presó provisional que ja s’allarga un any, coincidint amb els empresonaments de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, el primer secretari Miquel Iceta ja es va oposar a imputar sedició. Pel que fa a la rebel·lió, “la majoria de juristes no veuen en les accions realitzades els elements imprescindibles perquè es doni” el delicte, afirma Arnau Ramírez, primer secretari de les joventuts i regidor de Sant Feliu de Codines. Sobre la presó preventiva, Antonio Balmón, alcalde de Cornellà i secretari d’acció política del PSC, explica que, més enllà de “l’escalfament emocional” dels uns i els altres –també de la gent socialista que s’ha sentit ferida–, “de manera racional, la gent vol una sortida” i defensa que cal crear durant aquests mesos previs al judici “les condicions polítiques” i construir “un espai de calma” que faci possible “el diàleg franc”. Balmón sosté que crear entre tots “condicions psicològiques positives” des de la discreció serà beneficiós de cara al judici: “Per a tots, també per als advocats i els presos.”
Clima positiu pels presos
És el mateix que defensa l’alcalde de Viladecans i membre de l’executiva del PSOE, Carles Ruiz, qui argumenta: “En la mesura que la societat catalana avança en el diàleg, pot ajudar. Es rebaixa el clima de tensió i això beneficia a tothom.” Després d’insistir en el fet que cal discriminar l’acció judicial de la política, deixa clar: “Els partits i governs “hem de treballar en allò que podem.” Segons ell, no és cap altra cosa que construir “una via política que hem de fer de determinada manera. Si ens en sortim, tothom en sortirà beneficiat”.
La prolongació de la presó preventiva perquè el judici no arriba és, per Felip González, primer secretari del PSC de Manresa, un obstacle principal perquè no serà fins després que “hi podrà haver una sortida a la vista”. És dels escèptics pel que fa a les conseqüències d’una sentència més o menys severa perquè considera que el mal ja està fet: “Des de la sentència de l’Estatut, som esclaus de la judicialització. Tant de bo el judici fos demà.”
Defensa que el procés sigui transparent i tan aviat com sigui possible perquè, passi el que passi, diu, la sentència i el problema polític “s’hauran d’administrar políticament”. En una línia semblant, si bé accepta que una condemna a presó “enrarirà la situació”, Arnau Ramírez dubta que pugui tenir repercussions diferents una sentència més o menys severa perquè considera que, en l’àmbit ciutadà, a peu de carrer, la distensió és menor que entre els governs i els partits, que sí que estan fent gestos d’entesa mutus.
Reconèixer errors de tots i triar entre el PSOE o CS i el PP
Per assolir una sortida política, diversos càrrecs demanen un esforç per “reconèixer errors de tots” i que s’estan aconseguint acords bilaterals amb el govern de Sánchez. “Negar que el govern actual és diferent és una estupidesa. De la mateixa manera que jo no comparteixo la presó provisional, també demano empatia als independentistes”, defensa González. I avisa que tan difícil és per al govern català fer gestos de distensió davant dels seus i acceptar “la dura realitat” com ho és per al govern de Sánchez “per la pressió de Ciutadans, el PP i la Brunete mediàtica”. Per la seva banda, Balmón demana “sumar i sumar de manera transversal per sortir de l’espiral de dos blocs que es retroalimenten emocionalment” en el conflicte. També compromís d’empatia demana el secretari d’organització del Baix Llobregat, Joaquín Fernández, qui assegura: “La nostra gent també ho ha passat molt malament però ara ha millorat la convivència i l’entesa. La gent respira.” Sobretot, diu, la preocupació és que “els núvols” d’una condemna a presó no causin un retrocés en aquest clima nou: “Tothom voldria les penes més baixes possibles i ningú vol tornar a un escenari de crispació i enfrontament.”