El Suprem allarga 15 dies la decisió sobre les hipoteques
El ple del TS decidirà el 5 de novembre qui ha de pagar l’impost, el client o el banc
Jutges i magistrats, sorpresos per la decisió, que creuen que posa en entredit la independència del poder judicial
El president de la sala tercera del Tribunal Suprem espanyol, Luis María Díez-Picazo, ha convocat per al 5 de novembre el ple que fixarà el criteri definitiu sobre qui ha de pagar l’impost de les hipoteques, si el banc o el client. La decisió es va acordar després de la reunió d’urgència convocada pel president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, amb el vicepresident del Suprem –Ángel Juanes–, el president de la sala tercera del Suprem i els sis magistrats que van dictar la sentència que dijous passat va determinar que l’impost l’havia de pagar el banc i no el client. La sentència es va suspendre l’endemà, ja que es va decidir que es revisaria perquè suposa “un gir radical” en la jurisprudència i també a causa de la seva gran repercussió econòmica i social. Els 31 magistrats del ple hauran de decidir quina jurisprudència es dona per bona, si la que s’està aplicant des del febrer –que l’impost el paga el client– o la fixada en la sentència de la setmana passada, en què es diu que l’impost l’ha de pagar el banc.
Després de la reunió, Lesmes va emetre un comunicat en què remarca que les sentències són fermes i “no susceptibles de revisió” i, per tant, la sentència de dijous passat, a més de dues més en les quals també es va emetre una sentència en el mateix sentit però que estan pendents de notificar, estableix que l’impost l’ha de pagar el banc. Lesmes també va defensar l’actuació dels magistrats que van dictar la sentència que resolia un recurs de l’entitat municipal d’habitatge de l’Ajuntament madrileny de Rivas-Vaciamadrid.
La decisió de portar una sentència ferma al ple ha provocat queixes d’associacions de fiscals i jutges progressistes. L’Associació Progressista de Fiscals i l’Associació Jutges per la Democràcia van exigir la dimissió del president de la sala tercera perquè consideren que la seva actuació és “insòlita” i li retreuen que hauria d’haver portat el tema al ple al gener, quan va signar l’admissió a tràmit del recurs de l’Ajuntament madrileny. A més, van manifestar la seva sorpresa arran d’una decisió que consideren que posa en entredit la independència del poder judicial.
La polèmica també va arribar al Congrés, on Izquierda Unida ha registrat una petició perquè Lesmes expliqui amb urgència la paralització exprés de la seva pròpia sentència.
Després de saber-se la decisió del Suprem, el portaveu de l’Associació Espanyola de la Banca, la patronal del sector, José Luis Martínez Campuzano, va dir que fins que no se sàpiga la posició final, cada banc prendrà les decisions que consideri oportunes segons la seva política comercial. De moment, els principals bancs espanyols han retirat de les seves pàgines webs la informació disponible sobre les hipoteques en espera que l’alt tribunal aclareixi qui ha de pagar l’impost. De la mateixa manera, algunes entitats estan revisant les condicions dels préstecs hipotecaris, i tampoc estan oferint aquesta informació a les seves oficines, tot i que no han suspès la signatura d’hipoteques que ja estava prevista.
De tota manera, el Consell General del Notariat ha aconsellat a aquests professionals que continuïn autoritzant les escriptures previstes, informant els clients del contingut de la sentència, però advertint-los que fins que no es conegui definitivament el desenllaç no és possible determinar qui ha de pagar aquest impost.