CONSOL CANTENYS
Alcaldessa de Vilafant
“Govern i oposició hem fet pinya pel municipi”
L’entesa dels diferents grups ha marcat el mandat
Confia en el nou pla urbanístic per estimular l’economia i unir el poble
Bull d’idees i projectes pel futur i encomana el seu apassionament davant “tantes i tantes coses per fer” però per ara no confirma ni desmenteix si es tornarà a presentar a les eleccions després de 15 anys de dedicació a la vida municipal, com a regidora i, des del 2009, alcaldessa, sempre pel PSC. És diplomada en gestió i administració pública i funcionària de justícia.
Li agrada i fa l’efecte que s’ho agafa amb prou energia, això de ser alcaldessa les 24 hores del dia com encara sol passar en municipis de les dimensions de Vilafant (5.600 habitants), on tothom es coneix i predomina la franquesa amb els veïns, una experiència que qualifica d’humanament fantàstica. Les crítiques? Un al·licient per millorar les condicions de vida de la població, que és pel que ha obtingut la seva confiança.
No és habitual que govern i oposició es tirin floretes –o gairebé– com succeeix a Vilafant. Quin és el secret?
Sempre compartim els projectes que són de municipi i la predisposició dels grups és molt alta; tirem endavant amb l’esforç de tothom. El pressupost municipal recull propostes de l’equip de govern i de l’oposició i això és bo per al poble, que entre tots fem pinya per resoldre els problemes que tenim.
Quins destacaria?
La manca d’ingressos. Som un municipi petit amb un pressupost limitat, ens falten indústries, un comerç potent, no rebem turistes. Majoritàriament la gent no treballa a Vilafant i, per tant, no s’hi genera tanta riquesa. Hem ideat moltes propostes per revertir aquesta situació, però la maquinària de l’administració és lenta; entre que consensues un projecte i s’executa pot passar un mandat.
La rotonda a l’N-260 en seria un bon exemple?
Oh, la rotonda!... Jo em referia a projectes que depenen del municipi, que també costa massa veure’ls a punt. Però quan hi intervé més d’una administració n’hi ha per llogar-hi cadires! La rotonda la reclamàvem el 2009 i es va inaugurar el 2017, després que veïns i Ajuntament pressionéssim fort el Ministeri de Foment. Tot plegat va ser una mica surrealista: estaven acabant l’estació del TAV i havien oblidat fer l’accés a Vilafant!
A l’institut també li toca esperar. Hi ha alguna novetat?
Fa deu anys que estem en barracons. No, no hi ha cap novetat. Ensenyament ens ha confirmat el que ja sabíem, que el 2018 es farà l’encàrrec de redacció del projecte i que no es preveu que abans del 2023 puguem estrenar l’edifici. No deixem d’insistir, però hi ha una llarga llista. El cas és que per a nosaltres és una qüestió prioritària: tenim 460 alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius procedents de Vilafant, Borrassà, Santa Llogaia..., i ja no n’hi caben més!
Fa quatre anys parlava de convertir Vilafant en un municipi sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment. S’ha aconseguit?
Aquest és un repte estratègic de futur que ha de tenir continuïtat. Hem posat en marxa línies que poden donar molt de fruit. Pel que fa al medi ambient, hem substituït tots els llums del carrer, de l’escola de Les Mèlies i de l’ajuntament. Hem canviat els tancaments de l’escola Sol i Vent i ara comencem a canviar els de Les Mèlies. Hem realitzat campanyes per a la mobilitat sostenible i ens falta un últim tram per connectar per carril bici els tres nuclis del municipi, l’antic, les Forques i el Camp dels Enginyers. Tot el que es tracta a la deixalleria vegetal es torna a col·locar en els nombrosos espais verds que hi ha a Vilafant. Hem obert una línia de subvenció perquè els veïns posin plaques solars i canviïn els tancaments de les cases. La nostra aposta per la sostenibilitat és important.
I respecte a la part econòmica i social?
Hem creat l’àrea de Promoció Econòmica, hem de veure què podem aportar des de l’Ajuntament per impulsar el comerç, que pateix molt a causa de la proximitat amb Figueres, és una qüestió que ens preocupa molt. També la manca d’habitatge a preus assequibles, que estem intentant resoldre de diferents formes: suport per a la rehabilitació de cases del nucli antic a condició que es posin al mercat; negociacions amb els bancs perquè cedeixin la gestió de pisos als ajuntaments, i la permuta que vam fer amb el Bisbat –a canvi de la rectoria els vam lliurar dos terrenys per construir-hi habitatge social. En total són 38 habitatges i ja s’està redactant el projecte dels 18 primers.
Confia que el nou POUM donarà un impuls al municipi? En quina fase està?
Sí, hi hem treballat tots els grups i al novembre farem l’aprovació inicial. Contribuirà a unir més un municipi amb nuclis dispersos, redefinirà una zona industrial més sectoritzada i més viable, permetrà el desenvolupament de l’entorn de l’estació amb nous habitatges, serveis, hotels, botigues. Cal estimular l’economia perquè Vilafant sigui sostenible i puguem oferir als ciutadans tots els serveis.
Està satisfeta del procés participatiu sobre els usos de la rectoria?
Moltíssim, estem acabant de redactar el projecte executiu que recull les aportacions dels veïns. Tindrem un espai cultural polivalent molt potent, amb lloc per a la gent gran i per a les entitats, amb sales destinades a concerts, presentacions de llibres i tota mena d’activitats i tallers. Ens feia falta un equipament com aquest al nucli històric i, a més, començarem a arreglar tota la part de darrere de l’església, l’edifici del Cau. Ens quedarà un centre molt digne!
Vilafant té un important valor patrimonial a Palol Sabaldòria que es va reformant de mica en mica. Quina és la previsió?
En les excavacions s’ha avançat molt, acabem de descobrir la muralla. I pel que fa a la rehabilitació de la masia estem quasi al final, pendents d’un Feder per culminar l’obra, de manera que en el pròxim mandat Palol es posarà en funcionament com a observatori dels rius mediterranis; és justament damunt del Manol. La UdG ens està ajudant a completar el projecte museístic.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.