L’Ajuntament de Barcelona reprova Felip VI i aposta per l’abolició de la monarquia
El plenari aprova la declaració institucional proposada per la CUP amb el suport de BComú, PDeCAT, ERC
El consistori demana l’alliberament dels presos polítics i rebutja els “abusos” del ministeri d’Exteriors als cònsols honoraris a la ciutat
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una declaració institucional que reprova el posicionament del Felip VI davant el conflicte català i “aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.
El plenari també ha acordat una declaració que exigeix l’alliberament dels presos polítics; una altra contra els “abusos” del ministre d’Exteriors espanyol contra els cònsols honoraris a la ciutat, i ha acceptat estudiar posar el nom d’1 d’Octubre a un carrer o espai significatiu de la ciutat.
El primer punt de la declaració institucional proposada per la CUP reprova “els actes repressius contra la ciutadania” i condemna “les amenaces d’aplicació de l’article 155 de la Constitució” i “d’il·legalització de partits polítics catalans”, “la judicialització de la política” i “la violència exercida contra els drets fonamentals.
En segon lloc, rebutja i condemna “el posicionament del rei Felip VI a la seva intervenció al conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre de 2017.
Finalment, referma el compromís del consistori “amb els valors republicans” i aposta per “l’abolició d’un institució caduca i antidemocràtica com la monarquia.
La declaració ha tirat endavant amb el suport dels grups municipals de BComú, PDeCAT, ERC i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. Els regidors de Ciutadans han abandonat el ple en el moment en què la regidora de la CUP Maria Rovira ha llegit la declaració institucional. Els del PSC i PP s’hi han quedat però han expressat el seu rebuig al posicionament del consistori.
Llibertat presos polítics
El plenari també ha acordat una declaració institucional proposada pel PDeCAT que exigeix la “llibertat immediata” dels líders independentistes empresonats i la “fi de la judicialització del conflicte polític”. El text, llegit pel regidor demòcrata Jaume Ciurana, també demana “garanties jurídiques” per als líders independentistes que estan a l’estranger, els membres dels CDR “acusats injustament de terrorisme” i el cantant Valtonyc. A més, reclama “celebrar un referèndum d’autodeterminació que permeti als catalans decidir lliurement el seu futur”.
El ple també ha llegit una declaració presentada per ERC que “condemna el responsable” dels “abusos envers del cos consular de la ciutat”, després del cessament del cònsol honorari de Grècia a petició, presumptament, del ministeri d’Exteriors espanyol per “ultratjar la bandera”. El text rebutja també la “coartació de la llibertat d’expressió i manifestació”.