Política
El ball d’homenatge a la incultura
El ball de l’homenatge interpretat en la presentació del Consell per la República rep mofes a la xarxa i de García Albiol
Està inspirat en l’‘aurresku’ basc amb música de la polca del ball de gitanes de Sant Celoni per mostrar respecte
Fa uns dies era el diputat de Cs Carlos Carrizosa, que en seu parlamentària utilitzava una frase desafortunada, la del “puñetero castell”, per rebatre al president de la Generalitat, Quim Torra, que destil·lava poca empatia amb tot el relacionat amb la cultura popular catalana. I ahir va ser el torn de l’encara president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, qui va utilitzar Twitter per criticar l’acte del Consell per la República, amb una piulada que volia ridiculitzar la interpretació del ball d’homenatge de la dansaire Maria Teresa Agustí, vinculada fa anys a l’Esbart Ciutat Comtal, acompanyada a l’acordió per Ferran Martínez. “Danza en el Palau de la Generalitat en honor al líder espiritual de la República Catalana @KRLS. Además de secta fanática, ahora cutres. Cada día de superan más...” van ser les paraules que va utilitzar García Albiol, segurament esperonat per les moltes conyes que van aparèixer a les xarxes qualificant-ho de “sardanesku”, “cataurresku”, “el baile de la peonza catalana”, “la jota de los jetas” i un munt de mems posant música a les imatges, com ara la banda sonora de la sèrie de televisió Farmacia de Guardia, reggaeton, Y viva España, de Manolo Escobar, o l’himne de la Guàrdia Civil, entre d’altres.
I queda clar que la República tindrà molta feina per donar a conèixer la cultura popular. No és la primera vegada que es veu aquest ball ni que Agustí l’interpreta. Cada vegada s’incorpora més als actes institucionals i privats com a mostra d’estima, respecte o agraïment a la persona a qui va dirigit. I, sí, es va inspirar el 2009 en la tradició de l’aurresku basc –aquest plenament integrat en actes protocol·laris– i és obra del coreògraf Joan Serra i la composició és del músic Jaume Arnella agafant part de la polca del ball de gitanes de Sant Celoni per ser ballat per un únic dansaire descalç, amb una barretina en cas que sigui un home o amb un mantó si ho fa una dona. Diversos esbarts del país l’interpreten també en grup en celebracions, com ara per la Diada o més recentment en l’acte d’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Puigdemont mateix ja n’ha estat receptor alguna vegada, com ara l’octubre del 2016 a Santa Eulàlia de Ronçana.