Política

Onze premis d’honor de lletres catalanes demanen l’alliberament de Cuixart i la resta de presos polítics

Adverteixen que la persecució penal a Òmnium és “una aberració democràtica intolerable” a la l’Europa del segle XXI

Cuixart recorda en una carta escrita a la presó que Òmnium va néixer “per salvar les paraules” i ara toca “salvar les llibertats”

Onze escriptors i intel·lectuals guardonats amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes han reclamat aquest dissabte la “llibertat immediata” del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en un acte celebrat a l’Ateneu de Barcelona per commemorar el 50 aniversari d’aquesta distinció cultural que concedeix Òmnium.

En la declaració 50 Anys del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, els premiats Josep Vallverdú, Josep Massot, Josep Maria Espinàs, Joan Francesc Mira, Feliu Formosa, Jaume Cabré, Joan Veny, Raimon, Maria-Antònia Oliver, Isabel-Clara Simó i Quim Monzó han demanat “la llibertat immediata” de Cuixart i “de la resta de presos o exiliats per les seves idees i el seu activisme”, expressat sempre “pacífica i democràticament”.

Carlota Benet, filla del també guardonat dramaturg Josep Maria Benet i Jornet, que pateix Alzheimer, ha llegit una declaració en nom de tots els premiats en la qual s’indica que “la persecució penal contra la principal entitat cívicocultural de Catalunya és una aberració democràtica intolerable a la Unió Europea del segle XXI”.

“El desè president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, porta gairebé 400 dies empresonat per exercir drets fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret a la manifestació o la defensa pacífica del dret a l’autodeterminació”, recorden els premis d’honor.

La declaració adverteix que “empresonar un representant cultural de la societat civil catalana també atempta contra la promoció de la diversitat cultural i l’humanisme, els fonaments d’Europa”. A més, assegura que “cap Estat de Dret pot justificar un judici polític a la democràcia, als drets i les llibertats bàsiques”.

A través d’una carta escrita des de la presó de Lledoners i llegida pel vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, Jordi Cuixart ha recordat que “Òmnium va néixer per salvar les paraules” i “ara ens toca salvar les llibertats”.

Cuixart, per a qui la Fiscalia demana 17 anys de presó per un presumpte delicte de rebel·lió, ha citat l’escriptor valencià Joan Fuster, quan va dir que les llibertats “no ens les regalarà ningú, les haurem de guanyar cada dia”. “Qui sap durant quants anys el president d’Òmnium haurà de comunicar per carta la decisió del jurat. Ni els sabem, ni ens fa ja cap por”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jovent Republicà diu ara que trencarà la disciplina de vot si ERC es limita a “complaure el PSC”

barcelona
bangladesh

Ultimàtum dels líders estudiantils per a la dissolució del Parlament

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca Ucraïna amb quatre míssils balístics

barcelona
política

Junts demanarà suspendre el ple d’investidura d’Illa si Puigdemont és detingut

barcelona
política

Rull obre amb Illa les consultes per a la investidura

barcelona
pròxim orient

Els aliats d’Israel l’insten a limitar la resposta a l’esperat atac iranià

barcelona
ANÀLISI

Ayuso i la “secessió fiscal” d’altres

Dolors Subirana Gou
Portaveu de Més Opcions per Ullà (MOU-AM), a l’oposició al ple

“Fem propostes assumibles, però les agafen com atacs”

Ullà

Tot i la distància, Gaza fa mal a Xatila

Xatila (Líban)