El PSOE rebutja la iniciativa del PP per sancionar els funcionaris o càrrecs que exhibeixin llaços grocs
La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, avança que tombaran la proposició, que atribueix a la “batalla” del PP “amb les altres dretes per patrimonialitzar els símbols de l’Estat”
El text, que només rebrà el suport de Cs, proposava cessar càrrecs per actuacions que no s’ajustin al “principi de neutralitat institucional”
El PSOE ha tancat la porta aquest dimarts a la tramitació al Congrés d’una iniciativa del PP que proposava sancionar per llei els càrrecs públics que llueixin llaços grocs o que no els retirin dels espais públics.
La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha avançat el rebuig del Grup Socialista després de la reunió de la Junta de Portaveus i ha atribuït la iniciativa a la “batalla” del PP “amb les altres dretes per patrimonialitzar els símbols de l’Estat”.
La iniciativa, que només ha obtingut el suport de Ciutadans i que no té prou avals per prosperar, proposava sancionar com a infracció “molt greu” i poder cessar en el càrrec qualsevol actuació que no s’ajusti al “principi de neutralitat institucional” i que incompleixi l’obligació de “fomentar les actituds de respecte a la unitat d’Espanya i de la diversitat de les nacionalitats i regions que la integren en l’ús dels símbols en espais públics”.
Segons la proposició de llei que ja no es tramitarà, les autoritats públiques s’han “d’abstenir de fer” i “corregir immediatament” qualsevol “tractament il·legal que suposi un desmèrit, ofensa, injúria, vilipendi o desprestigi als símbols nacionals i oficials”. “S’entendrà per tractament il·legal la col·locació o la reproducció gràfica o audiovisual de símbols, lemes o ensenyes de naturalesa partidista i que vulnerin la neutralitat institucional als espais públics”, detalla. Els mateixos càrrecs públics, segons la proposició del PP, estarien obligats a corregir “l’ús que els particulars facin” d’aquests símbols, i haurien de posar en coneixement de les autoritats judicials o del Ministeri Fiscal “qualsevol conducta que pogués ser constitutiva d’un delicte d’ultratge a Espanya”.
La proposta establia un sistema de sancions que considera falta “molt greu” un incompliment dolós d’aquestes obligacions, en una escala que també considera falta “greu” haver estat sancionat per dues faltes lleus, i “lleu” qualsevol “negligència o descuit en l’exercici d’aquestes obligacions”.
La sanció per la comissió d’una infracció “molt greu”, segons la proposta, se sancionaria amb el “cessament del càrrec que ocupi el seu autor”, que tampoc “podrà ser proposat ni nomenat per ocupar cap alt càrrec durant un període d’entre 5 i 10 anys”, a més del trasllat de qualsevol possible delicte a la Fiscalia.