Política

Creix la revolta dins del partit conservador per desbancar May

El diputat ‘tory’ Jacob Rees-Mogg inicia el procés per aconseguir 48 cartes de suport i forçar la dimissió de la primera ministra

El principi d’acord aconseguit per Theresa May pel Brexit segueix amenaçant l’estabilitat del seu govern i la seva continuïtat com a líder del partit conservador. El diputat tory Jacob Rees-Mogg, un ferm defensor de la sortida britànica de la Unió Europea, ha iniciat el procés per intentar desbancar May com a líder.

Rees-Mogg ha presentat al president del Comitè 1922, el grup parlamentari conservador a la Cambra dels Comuns, una carta per intentar forçar una moció de censura contra May i apartar-la de Downing Street. Per forçar una votació sobre el seu lideratge, els tories descontents haurien d’aconseguir 48 cartes de suport. Després, tots els diputats de la formació haurien de votar si avalen o no May. “Hi ha molt talent dins del partit conservador, capaç de liderar un Brexit com cal”, ha dit Rees-Mogg en una atenció als mitjans.

Rees-Mogg ha avalat com a possibles successors de May defensors d’un Brexit dur com l’exministre d’Exteriors Boris Johnson, els exministres pel Brexit David Davis i Dominic Raab, o l’exministra de Treball, Esther McVey. També ha mencionat la ministra Penny Mordaunt, responsable de Cooperació Internacional, i de qui alguns mitjans apuntaven aquest matí que també podria presentar la dimissió.

El diputat, descontent amb May i ultraconservador, ha assegurat que la proposta actual de sortida “no és un Brexit” i suposa “un fracàs de la política de govern”. “S’ha de rebutjar”, ha indicat.

Per ara, es desconeix quants suports ha rebut el Comitè 1922 contra el lideratge conservador de Theresa May, perquè les normes estipulen que el recompte no es fa públic fins que s’assoleix el mínim necessari per forçar una votació. De fet, algunes de les cartes fa setmanes que ja s’havien enviat: un diputat, Steve Baker, per exemple, ha fet públic l’escrit que ja va enviar al comitè el mes d’octubre.

Si la primera ministra perd la confiança dels seus diputats, haurà de plegar i no podrà presentar-se a la reelecció. En canvi, May podria seguir al capdavant del partit –i del govern– si obté una majoria simple dels vots.

Davant dels problemes de May, diversos diputats laboristes han demanat al líder laborista, Jeremy Corbyn, que presenti una moció contra l’executiu, que actualment governa en minoria i amb el suport –molt delicat– del DUP d’Irlanda del Nord. En aquest cas, serien tots els diputats els que haurien de votar la pèrdua de confiança en l’executiu, i s’haurien de convocar eleccions en 14 dies. Per ara, però, aquest escenari no està, de moment, sobre la taula.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.