Política

Madrid acusa Londres de canviar l’acord del ‘Brexit’ amb “nocturnitat i traïdoria”

Sánchez confirma el vot contra el pacte dels britànics i la UE si no es reconeix el vet espanyol sobre Gibraltar

L’accés a les aigües de pesca, un altre obstacle

Espanya torna a topar amb Gibraltar i amenaça de convertir-se en un obstacle en el procés de ratificació dels dos acords del Brexit tancats, aquesta setmana, per la primera ministra britànica, Theresa May, amb la Comissió Europea, i que els Vint-i-set han de segellar diumenge a Brussel·les.

El govern de Pedro Sánchez va advertir ahir que no firmarà l’acord sobre la sortida del Regne Unit de la UE i la declaració política que l’acompanya si no s’explicita en els documents que Londres i els Vint-i-set no podran prendre cap decisió relativa al penyal que no tingui el vistiplau de Madrid.

El govern espanyol pretén modificar l’article 184 de l’acord de sortida del Regne Unit, que estipula que en el futur els afers relacionats amb Gibraltar seran abordats pels britànics i la UE, sense fer cap menció a l’Estat espanyol.

“Si aquest govern obté la claredat suficient, validada jurídicament, sobre les implicacions del famós article 184, donarà suport als textos en el pròxim Consell Europeu”, que s’ha de fer diumenge a Brussel·les. “Si no, no”, va sentenciar el secretari d’estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, durant la seva compareixença davant la comissió mixta per a la UE al Congrés. Des de Cuba, el mateix Pedro Sánchez ho corroborava: “Si no hi ha canvis, vetarem el Brexit”, va piular. Les autoritats espanyoles van reaccionar amb “sorpresa” a l’aparició, en l’acord del Brexit, de l’article 184, “desconegut per tothom excepte pels que el van introduir gairebé amb traïdoria i nocturnitat a petició de la primera ministra britànica”, segons Aguiriano. “Ha de quedar meridianament clar que tota relació futura entre la UE i el Regne Unit ha de tenir el vistiplau d’Espanya”, va anar repetint. “Això exigeix un aclariment, negre sobre blanc, que no hi ha cap possibilitat que [l’article 184] es pugui entendre com ens temem”, va precisar.

Aguiriano va reclamar també la lleialtat i el suport de la resta de grups de la cambra ja que en aquest afer “no convé a Espanya presentar diferències i fissures”, sinó “objectivitat i sentit d’estat”. Aquests acords i aquestes negociacions, hi va afegir, mereixen “el suport del conjunt d’aquest país”.

Sánchez, a Cuba

D’aquí a diumenge s’hauran de llimar les diferències sobre el contingut dels esborranys d’acord. Pedro Sánchez, que ahir volava cap a Cuba per a una visita de 24 hores, haurà de tornar a temps per acostar posicions i impedir el vet espanyol al Brexit, sobretot després que May –amb qui va parlar dimecres per telèfon– li recordés, ahir, que el Regne Unit “protegirà“ la seva sobirania sobre Gibraltar.

Un altre punt polèmic de cara a la firma dels documents del Brexit fa referència a la pesca. França, Holanda, Portugal i l’Estat espanyol volien vincular un futur acord de lliure comerç amb Londres al manteniment de l’accés dels seus pescadors a les aigües britàniques.

Però tampoc aquí figura aquesta condicionalitat en l’acord de divorci ni en la declaració política. En aquest últim text es diu només que les parts s’esforçaran a trobar un acord sobre l’accés a les zones de pesca i a les quotes d’aquí a l’1 de juliol del 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.