Macron reacciona apujant en 100 euros el salari mínim
El president francès torna a cedir davant dels ‘armilles grogues’ i anuncia mesures per augmentar el poder adquisitiu
Els partits d’esquerra, els sindicats i els indignats les consideren insuficients
El president francès, Emmanuel Macron, va rectificar ahir per tercera vegada davant dels armilles grogues. Després d’haver cedit la setmana passada, primer, amb una suspensió i, després, amb una anul·lació de l’augment dels impostos sobre el combustible, el jove dirigent, de 40 anys, va anunciar una sèrie de mesures per calmar el malestar d’aquest moviment d’indignació sorgit a mitjan novembre. El seu principal anunci per apaivagar la còlera: un augment de 100 euros del salari mínim francès (1.498,50 euros bruts actualment), és a dir, una pujada superior a l’1,8% establert inicialment per la legislació francesa, que en vincula l’evolució a la inflació.
“No oblido que hi ha una còlera, una indignació, que és compartida per molts francesos”, va assegurar Macron, que va decretar “l’estat d’emergència social” en una declaració televisiva des de l’Elisi, difosa ahir al vespre, en què se’l veia incòmode. A més de l’augment del salari mínim, aquest “estat d’emergència social” es veurà reflectit en el fet que les hores extres seran pagades sense impostos –una mesura ja prevista, però que serà avançada–. També va aconsellar a les empreses que abonin una paga extra de Nadal que estarà lliure d’impostos. I va anunciar que els jubilats amb una pensió de menys de 2.000 euros deixaran d’estar afectats per l’augment de les cotitzacions socials, una pujada impopular que ha provocat mobilitzacions de pensionistes al llarg de tot aquest any.
Amb aquestes mesures, Macron frenarà les protestes dels armilles? El dirigent centrista va tornar a descartar, ahir, el restabliment de l’impost sobre la fortuna, suprimit parcialment l’any passat, per a aquells que posseeixen un patrimoni superior a un milió d’euros en accions i béns de luxe –una decisió que va fer que es guanyés l’etiqueta de “president dels rics”–. Tot i que és una de les principals reivindicacions dels armilles grogues, Macron no vol recuperar aquest impost, ja que això qüestionaria la seva voluntat d’aplicar reformes neoliberals per donar més dinamisme, segons ell, a l’economia francesa.
“Macron pensa que una distribució de diners calmarà la insurrecció ciutadana. Aquells que es troben implicats en aquesta acció han de decidir si això els convé”, va reaccionar insatisfet Jean-Luc Mélenchon, líder de La França Insubmisa, que, juntament amb els socialistes i els comunistes, va presentar ahir una moció de censura contra el govern francès. La CGT, el sindicat amb més afiliats, també es va mostrar insatisfeta i va fer una crida a una mobilització conjunta amb els armilles grogues aquest divendres.
“Moment greu”
Macron va trencar el silenci que havia mantingut des que va tornar del G-20 a Buenos Aires. La setmana passada es va reunir amb “intel·lectuals, polítics i responsables associatius”, va explicar l’entorn del president a Le Monde. L’objectiu: trobar una resposta al malestar dels armilles grogues, que ja fa gairebé un mes que es mobilitzen i que han fet rectificar un president que abans s’havia imposat amb certa facilitat en les manifestacions de sindicats i partits de l’esquerra.
Macron va convocar ahir els dirigents sindicals i de la patronal, així com responsables de les principals institucions. Amb ells, va tractar les respostes a aportar en “aquest moment greu de la nació”.