Política

L’alcalde de Sabadell, primer imputat per la cessió de locals per l’1-O

Serracant ha estat citat després de ser denunciat per un veí de Múrcia

A Torredembarra hi ha una quinzena d’investigats

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, de la Crida, és el primer batlle català dels més de 750 que la fiscalia pretenia investigar, que ha estat citat a declarar com a imputat per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per haver facilitat la celebració del referèndum de l’1-O en cedir locals municipals. Al Principat hi ha altres alcaldes que han estat imputats per desobediència arran de la causa general contra l’independentisme després de l’1-O, però ho son per, segons les acusacions de la fiscalia, haver intentat evitar l’actuació policial.

En el cas de Sabadell, Serracant va ser denunciat per un jubilat resident a Múrcia a finals del mes d’octubre de l’any 2017 per “la cessió de locals municipals”. L’home acusava l’alcalde de desobediència, malversació de fons públics, suborn, sedició i rebel·lió. El jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell va obrir diligències prèvies i en interlocutòria d’admissió a tràmit, el desembre del 2017, ja descartava tots els delictes, excepte el de desobediència. Concretament, afirmava que la denúncia “té una considerable imprecisió pel que fa als fets més greus”.

En el marc de la investigació per desobediència, el jutjat va reclamar a l’Ajuntament i la Generalitat qui tenia les competències sobre les escoles del municipi i concretament, al consistori, si havia rebut la notificació del TC “prohibint el referèndum”.Serracant va afirmar que encara no havia decidit ni si aniria a declarar dilluns al matí al jutjat, tot i que ja s’han organitzat mobilitzacions de suport. Fonts municipals sí que van aclarir que tota la informació demanada pel jutjat “ha estat facilitada”.

La judicialització de la causa de l’1-O contra Serracant ha aturat les investigacions que duia a terme la fiscalia de Barcelona, que el tenia, just amb un centenar d’alcaldes més, en el seu punt de mira. En els últims dies, però, hi ha hagut una desena d’arxivaments de causes contra alcaldes, tot i que en els seus escrits la fiscalia manté que creu que van cometre un delicte però admet no tenir-ne proves.

Ahir, l’alcalde cupaire va recordar el compromís del govern local “a favor de la democràcia i amb el clar propòsit que la ciutadania pugui exercir el dret al vot”. Serracant va reafirmar: “Per moltes denúncies que presentin contra les institucions i les persones que lluitem pels drets democràtics, no ens aturaran en la voluntat que la ciutadania, llavors i sempre, pugui expressar-se i decidir en la llibertat emprada en el dret internacional a l’autodeterminació dels pobles.”.

Suport a Torredembarra

Prop d’un centenar de persones es van concentrar ahir al davant de l’ajuntament de Torredembarra en suport a la quinzena de persones investigades per l’1-O. Arran de la denúncia d’un particular, el jutjat d’instrucció número 3 del Vendrell investiga la celebració del referèndum i l’obertura de tres escoles torrenques com a punt de votació. L’alcalde, Eduard Rovira (ERC), i els regidors Anna Magrinyà (PDeCAT), Toni Sacristan (CUP) i Lluís Suñé (CUP) consten com a investigats per desobediència. Tots ells, tret de l’alcalde, ja han comparegut al jutjat. La causa també afecta agents dels Mossos, responsables de les escoles i veïns.

LA FRASE

Votar no pot ser mai un delicte; com a alcalde vaig vetllar pels drets fonamentals dels ciutadans
Maties Serracant
Alcalde de sabadell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.