Llavaneres aprova l'ordenança de civisme amb polèmica

Dotar-se d'una eina per garantir la convivència entre els veïns i establir uns criteris de conducta cívics. Aquest és l'objectiu de la nova ordenança municipal de civisme que es va aprovar en el ple de dimecres passat amb el vot del govern de CiU i del grup del PP. Tot i que en el text s'hi han inclòs aportacions de l'oposició, tant ERC com Gent de Llavaneres (GLL) i SOS Llavaneres (SOS) van optar per oposar-s'hi i el PSC per abstenir-se. Més enllà de debatre les virtuts o els defectes d'aquesta nova normativa, bona part dels arguments dels grups de l'oposició exigien que s'anul·lés l'aprovació. ERC, GLL i SOS van denunciar que quan es va fer l'aprovació inicial, el novembre passat, a la carpeta de l'expedient no hi havia ni el text de l'ordenança ni l'informe de l'inspector en cap de la policia local. De fet, asseguren que durant el ple d'aquell mes es va aprovar inicialment una ordenança que no existia físicament i que no va ser fins quinze dies després que es va incloure en l'expedient. Per aquest motiu els tres grups van presentar al·legacions per sol·licitar que no prosperés la tramitació, perquè ni es van respectar els requeriments mínims d'informació ni es van aportar en temps i en forma els informes necessaris. Una petició que, si bé tenia un dictamen favorable del secretari municipal ja que entenia que la versió que es va aprovar al novembre no contenia les esmenes proposades per alguns grups municipals, va ser rebutjada pel govern de CiU i pel PP durant el ple.

L'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), lamenta que des d'alguns grups de l'oposició es vulgui posar «pals a les rodes per retardar la posada en marxa de l'ordenança». Graupera, que qualifica aquestes conductes d'«antisistema», manté que amb la normativa, la primera que regularà en l'àmbit municipal i de manera global el civisme al carrer, es pretén combatre actituds negligents i irresponsables que deterioren la qualitat de vida. Una de les peculiaritats de l'ordenança és que estableix la creació d'un cos d'agents cívics que col·laboraran amb les autoritats a fer complir la normativa. El text també inclou la potestat sancionadora de l'administració, com a solució davant el fracàs o el rebuig a les mesures proposades. Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus, i poden derivar en multes de fins a 3.000 euros en el pitjor dels casos. La imposició de sancions serà compatible amb l'exigència a l'infractor que reposi la situació alterada al seu estat originari i amb la indemnització pels danys i perjudicis causats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.