La Fiscalia de Veneçuela demana que s’impedeixi a Guaidó abandonar el país
El Fiscal General anuncia l’obertura d’una investigació preliminar contra el líder opositor autoproclamat president interí
L’ONU calcula que 40 persones han mort i 850 han estat detingudes en les protestes
El Fiscal General de Veneçuela, Tarek William Saab, ha presentat aquest dimarts una sol·licitud al Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) perquè impedeixi la sortida del país al diputat i líder opositor Juan Guaidó, que es va autoproclamar president interí del país el passat 23 de gener.
En una atenció als mitjans a les portes de l’alt tribunal, Saab ha explicat que la Fiscalia ha obert una “investigació preliminar” en el marc de la qual demana al TSJ que dicti mesures cautelars contra el president de l’Assemblea Nacional. En concret, vol que s’imposi a Guaidó la prohibició d’abandonar el país, la prohibició d’alienar o gravar bens o mobles o immobles i el bloqueig dels seus comptes.
El fiscal ha justificat les diligències perquè, segons ell, Guaidó ha encapçalat una “acció” en “detriment de la pàtria veneçolana” que ha portat a què “fins i tot països estrangers han sol·licitat a Veneçuela mesures sumament greus que alteren l’ordre constitucional, entre les quals l’aïllament de comptes”.
Segons Saab, el país està sotmès a “mesures coercitives, de bloqueig econòmic, que perjudiquen no només el patrimoni nacional sinó que danyen la vida familiar de tots els veneçolans”.
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, d’una banda, i Guaidó, de l’altra, van declarar dilluns, respectivament, que tenien el control d’actius del país a l’exterior.
Guaidó va anunciar que havia ordenat el “traspàs” dels comptes del país a l’exterior per evitar el “saqueig” i, al mateix temps, va dir que s’havia iniciat un procés per designar les directives de Citgo, la filial als Estats Units de la petroliera estatal PDVSA.
Saab ha assegurat avui que les mesures anunciades no tenen “base legal” i habiliten la Fiscalia a “desenvolupar una investigació” per “recollir” dades suficients “que permetin aturar aquests actes” que atribueix a Guaidó. Unes accions que, segons el fiscal, “han malmès la pau” de Veneçuela, la seva economia i el seu patrimoni.
En declaracions des de la seu de l’Assemblea nacional, on avui se celebra una sessió ordinària de la cambra, Guaidó ha indicat que continuarà treballant per atendre l’“emergència humanitària” del país però ha assegurat aquest dimarts que no subestima les “amenaces” i “persecució” de la Fiscalia.
“No estic desestimant una amenaça de presó i no vull que es prengui així de part nostra. I molt responsablement els dic que no hi ha res de nou sota el sol, lamentablement, un règim que no dona resposta al veneçolà, l’única resposta és la persecució i repressió”, ha dit en ser preguntat per la petició de la Fiscalia.
Els EUA eleven l’alerta de viatge
El govern dels Estats Units ha recomanat aquest dimarts als seus ciutadans que evitin viatjar a Veneçuela per la “criminalitat” i la possibilitat de “detencions arbitràries”, després que hagi anunciat noves sancions econòmiques contra l’executiu de Nicolás Maduro, al qual la Casa Blanca no reconeix com a president legítim.
“No viatgin a Veneçuela degut a la criminalitat, el malestar social, una pobre infraestructura de salut i l’arrest i detenció arbitràries de ciutadans nord-americans”, ha advertit el Departament d’Estat en un comunicat.
A més, alerta que “les manifestacions polítiques” generen una “contundent resposta” de les forces de seguretat que inclou “l’ús de gasos lacrimògens, gas pebre, canons d’aigua i bales de goma”. Així mateix, avisa que les protestes a vegades “desemboquen en saquejos i vandalisme”.
La nova alerta de viatge eleva el to respecte la que es va emetre el passat 24 de gener, on es recomanava als nord-americans que resideixin o estiguin de viatge al país sud-americà que “considerin seriosament” abandonar el país “mentre els vols comercials continuïn disponibles”.
Més de 40 morts
Les Nacions Unides han xifrat aquest dimarts en més de 40 els morts en les protestes contra el govern de Nicolás Maduro i de suport a Juan Guaidó. L’ONU calcula que unes 850 persones han estat detingudes arran de les mobilitzacions a Veneçuela.
L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans, Rupert Colville, ha assenyalat que almenys 26 persones han perdut la vida per trets de membres de les forces de seguretat o de grups armats de suport al govern. “Cinc d’ells han mort presumptament en registres il·legals de les forces de seguretat a barriades humils”, usualment a zones on s’havien produït saquejos en paral·lel a les protestes.
Un dels morts era un membre la Guàrdia Nacional Bolivariana presumptament assassinat durant les protestes a l’estat de Monagas, al nord-est del país.
Colville ha destacat que entre els detinguts hi ha hagut almenys 77 menors d’edat i que el 23 de gener, la jornada de protestes més multitudinàries, van ser arrestades 696 persones, “la xifra més alta registrada en un únic dia [a Veneçuela] en els últims 20 anys”.