Política

May es rearma per tornar a Brussel·les

El Parlament britànic li dona suport per renegociar amb la UE la qüestió irlandesa

La cambra demana a la primera ministra que no hi hagi un ‘Brexit’ sense acord però rebutja ajornar la sortida

El Parlament britànic va donar ahir el seu suport a Theresa May perquè torni a negociar amb Brussel·les el seu acord per sortir de la Unió Europea (UE), rebutjat de manera contundent fa dues setmanes. Els brexiters durs del seu partit i els seus socis de govern, els nord-irlandesos del Partit Unionista Democràtic (DUP), van fer pinya al seu voltant i van votar a favor d’una esmena que, per 17 vots de diferència, dona potestat a May per buscar un “mecanisme alternatiu” a la polèmica salvaguarda de la frontera d’Irlanda del Nord. El portaveu del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament britànic, Ian Blackford, va pronunciar paraules molt dures i va acusar els conservadors d’haver “destrossat” l’Acord de Divendres Sant, tractat que va dur la pau a Irlanda del Nord. “És un dia trist perquè la primera ministra està preparada per esmicolar la salvaguarda que està pensada per protegir el procés de pau a Irlanda del Nord”, va dir Blackford, enmig d’una gran escridassada de la cambra.

La primera ministra està convençuda que, si renegocia l’acord i aconsegueix canvis en la salvaguarda irlandesa, el Parlament li aprovarà per “majoria” el seu acord. “Està clar que ara hi ha un full de ruta que pot assegurar-nos una majoria en aquesta cambra per abandonar la Unió Europea amb un acord”, va assenyalar la mandatària conservadora. May es va comprometre a reobrir l’acord legal signat pels Vint-i-set en rebre el suport del Parlament, tot un baló d’oxigen després de la humiliant derrota de fa dues setmanes. La primera ministra britànica és conscient de les dificultats i que la UE no té ganes de renegociar l’acord, i així ho va dir en el debat, però hi va afegir que el Parlament havia deixat clar el que necessita per poder aprovar-lo.

La resposta europea a la decisió del Parlament britànic no va trigar a arribar. A través d’un portaveu, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va deixar clar que l’acord no es toca. “L’acord de retirada és i continuarà sent el millor i únic per assegurar una sortida ordenada del Regne Unit. La salvaguarda irlandesa és part de l’acord de retirada, i l’acord de retirada no està obert a renegociació.”

Des de Brussel·les s’insisteix que el que demana May és impossible, i els laboristes també ho veuen així. “Em sembla increïble que [May] digui que abans de dues setmanes pot aconseguir de la UE el que no n’ha aconseguit en dos anys”, li va etzibar Jeremy Corbyn, líder de l’oposició laborista, partidari de negociar un Brexit suau amb la UE.

A més de l’esmena sobre la salvaguarda irlandesa, el Parlament va votar sis esmenes més, una de les quals, contra una sortida sense acord de la UE, tot i que no era vinculant, i va rebutjar també ajornar el Brexit nou mesos per evitar la sortida sense acord. Precisament, la cambra li va demanar amb l’aprovació d’una altra esmena que el divorci sigui pactat. Al final de les votacions de les esmenes, la premier va dir que la cambra ha deixat clar que si s’uneix pot complir el mandat del referèndum del 23 de juny del 2016.

La primera ministra es troba en una situació complicada i per aconseguir el mandat d’ahir ha estat negociant amb els rebels del seu partit i els seus socis unionistes.

Durant tot el cap de setmana, el cap de gabinet de May va estar negociant amb partits i grups de l’oposició l’acceptació de la unió duanera, però va transcendir que les negociacions van ser suspeses per ordre del marit de May, que va considerar que un pacte d’aquesta mena portaria al trencament del Partit Conservador. Un altre fet significatiu és que, a la vegada que May defensava el seu pla B davant del Parlament i aquest el debatia, el diputat conservador Kit Malthouse negociava amb les dues faccions enfrontades del seu partit el pla C. A un costat hi tenia l’europeista Nicky Morgan i a l’altre, Rees-Mogg. El pla C, conegut també com “compromís Malthouse”, és un acord comercial sense aranzels per a les mercaderies, i, si la UE no ho accepta, sortir sense acord, però amb un període de transició concedit per la Unió Europea per adequar-se a la nova regulació de l’Organització Mundial del Comerç. El DUP és favorable a aquest acord.

LES FRASES

Hi ha poques ganes a la UE per canviar l’acord, però aquesta cambra ha deixat clar el que necessita
Theresa May
primera ministra britànica
Aquesta nit han destrossat els Acords de Divendres Sant [els de la pau a Irlanda del Nord]
Ian Blackford
portaveu de l’SNP al parlament britànic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.