Detenen l’exalcaldessa de Barberà per una presumpta trama de malversació i prevaricació
A més d’Ana del Frago, els Mossos han detingut l’antic regidor de Comunicació, Alfonso Ortega, una interventora municipal, un secretari i una tècnica
La policia investiga suposades subvencions irregulars a l’entitat Amics de Ràdio Barberà, l’entitat que gestiona l’emissora municipal
Els Mossos d’Esquadra han detingut l’exalcaldessa de Barberà del Vallès Ana del Frago (PSC) per una presumpta trama de malversació i prevaricació relacionada amb l’emissora de ràdio municipal, han confirmat a l’ACN fonts municipals. La socialista va ser alcaldessa del municipi durant nou anys i és la candidata del PSC a les eleccions del proper 26 de maig.
Diversos agents de la Divisió d’Investigació Criminal del cos han participat en un operatiu policial que s’ha dut a terme al consistori al llarg d’aquest dimarts, en qualitat de policia judicial.
L’actuació s’ha saldat amb la detenció Del Frago i també de l’antic regidor de Comunicació, Alfonso Ortega; una interventora municipal, un secretari i una tècnica de comunicació. A banda, segons han indicat fonts municipals, està previst que els Mossos també citin a declarar els responsables de l’emissora municipal.
El cas està sota secret de sumari.
La investigació parteix d’un expedient que Podem Barberà va posar en coneixement de la Fiscalia el mes de juny de 2017 i que el partit va decidir posar en mans de la justícia en considerar que “podien haver indicis d’irregularitats”.
Segons ha explicat el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barberà i portaveu de Junts per Barberà, David Clarà, les sospites de la formació van sorgir l’any 2016, un any després que es produís el canvi de govern que va suposar el punt i final dels nou anys de govern d’Ana del Frago. Un empleat de Ràdio Barberà va informar Clarà que l’entitat Amics de Ràdio Barberà, responsable de l’emissora municipals “estava cometent presumptes irregularitats”.
En concret, va assegurar que durant anys havia percebut el seu sou en un sobre “en negre” i que des de feia poc rebia transferències bancàries. També va indicar que l’entitat l’havia pressionat perquè es fes autònom.
En conèixer aquestes acusacions, l’equip de govern de Barberà (PCPB i Junts per Barberà, resultat de la confluència de Podem i la CUP) va obrir un procés d’investigació interna. “Quan els serveis jurídics comencen a investigar apareixen documents que mostren que Amics de Ràdio Barberà és una entitat que durant anys havia rebut una subvenció pública anual per part de l’Ajuntament amb la qual feia el pagament a diferents treballadors”.
Amb tot, no figura cap conveni i hi ha un informe elaborat per la interventora municipal l’any 2008 que evidencia que aquesta forma de funcionar si més no és “irregular”.
“En aquell moment l’entitat deixa de cobrar la subvenció i comença a facturar a l’Ajuntament de Barberà, però es dona la situació que aquesta facturació anual supera el que marca la llei de contractació pública”, comenta Clarà.
En aquest sentit destaca que es tracta d’un cas en què “una associació rep uns diners públics sense haver passat per cap procés de licitació i que supera el que marca la llei de contractació pública”.
A banda, remarca que les persones que formen part de l’Associació Amics de Ràdio Barberà són treballadors municipals que ostenten els càrrecs de vicepresident i tresorer de l’entitat”.